03 Δεκεμβρίου 2017

«Ναι σε όλα» στο Χίλτον για να κλείσει η συμφωνία με τους Θεσμούς

Με τη συνταγή «ναι σε όλα», η κυβέρνηση έκλεισε σε χρόνο εξπρές, στο Χίλτον, τη συμφωνία με τους Θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και πλέον θα επιχειρήσει το άλμα προς τα εμπρός με το αφήγημα της εξόδου από το μνημόνιο.


Τα δύο κλειδιά πάντως που οδήγησαν στην συμφωνία και η κυβέρνηση θα τα βρεΙ άμεσα μπροστά της είναι η συρρίκνωση της ΔΕΗ και οι πλειστηριασμοί. Δύο θέματα αγκάθια τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί καθώς ήδη για τη ΔΕΗ έχουν προαναγγελθεί αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων ενώ οι πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν και θα ενταθούν από το  2018 θα την φέρουν αντιμέτωπη με την κοινωνία.             

Τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και μετά θα είναι ένας ακόμη Γολγοθάς για την κυβέρνηση καθώς μπορεί να μην έχει αντιρρήσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές, θα υποστεί όμως το ανηλεές σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για την αναντιστοιχία των λόγων και των έργων της προεκλογικά και τώρα.       

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας χθες στο Χίλτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι».

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ' αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Παναγιώτης Σταματούκος
http://www.liberal.gr/arthro/179665/politiki/2017/isonnai-se-olasin-sto-chitlon-gia-na-kleisei-i-sumfonia-me-tous-thesmous--.html