06 Δεκεμβρίου 2017

ΣΤΑ 4 ο ΑΛΕΞΗΣ! Ερντογάν: Nα επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης -Ο Τσίπρας μου είπε ότι οι 8 Τούρκοι θα εκδίδονταν αμέσως

«Βόμβες» έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, το πρωί της Πέμπτης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, μίλησε για την ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δηλώσει ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί- οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα- θα εκδίδονταν άμεσα.


Οταν ρωτήθηκε για το τι έχει στο μυαλό του όταν μιλά για αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Εξαιτίας αυτού πιστεύω ότι συν τω χρόνω όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Συνθήκη της Λωζάνης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να αναφερθεί σε παλιότερη δήλωσή του, ότι ήταν λάθος ότι συμπεριλήφθηκαν κάποια νησιά στη Συνθήκη της Λωζάνης- απάντησε ότι δεν θυμάται αυτή την ομιλία- και συμπλήρωσε:

«Οταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α ως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε την άμεση έκδοσή τους.

«Οταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και του είπα ''Αγαπητέ φίλε μου, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα. Και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία''.

Αυτό ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15-20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ερντογάν.