01 Δεκεμβρίου 2017

ΝΔ: Από τον Φεβρουάριο του 2016 είχε εκδώσει το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα για εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία

Η Πειραιώς κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκριτική ευαισθησία και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Για υποκριτική ευαισθησία στο θέμα της επιβολής εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία κατήγγειλαν την κυβέρνηση η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής Γιώργος Τασούλας.


Όπως είπαν η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει για το θέμα της πώλησης των βλημάτων καλυπτόμενη πίσω από το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως είπαν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν γνωστό ότι είχε εκδώσει ανάλογο ψήφισμα που ζητούσε εμπάργκο από το Φεβρουάριο του 2016 αλλά παρόλα αυτά η κυβέρνηση έφερε τη συμφωνία στη Βουλή και την υπέγραψε με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο.

Ως απόδειξη της υποκρίσιας της κυβέρνησης οι αξιωματούχοι της ΝΔ επικαλέστηκαν και το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία οι οποίες είναι ενεργές και εκεί δεν έχει εκδηλωθεί η όψιμη ευαισθησία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε με έμφαση το ζήτημα της λοιδορίας κατά των διπλωματικών αντιπροσώπων της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία εκ μέρους του πρωθυπουργού και του υπουργού των Εξωτερικών και τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόταν και σε ένα από τα έγγραφα που είδαν οι βουλευτές στο υπουργείο Εξωτερικών και στο οποίο ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ ζητούσε να προστατευθεί η πηγή και ο δίαυλος που είχε με τη σαουδαραβική κυβέρνηση ενοώντας προφανώς τον κ. Τζον Σφακιανάκη.

Σε σχέση με τη θέση της ΝΔ και τη θετική ψήφο που είχαν δώσει στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής ενώ ψήφισαν και το ψήφισμα για την Υεμένη, η απάντηση που έδωσαν τα «γαλάζια» στελέχη ήταν ότι το βάρος της ευθύνης ανήκει στην κυβέρνηση και ότι η ΝΔ ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξηγώντας ότι παρά τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι στιγμής τα αρμόδια όργανα της ΕΕ δεν έχουν λάβει απόφαση επιβολή εμπάργκο όπως ζητούν οι ευρωβουλευτές.