16 Νοεμβρίου 2017

Υπόθεση Novartis: Έστειλαν κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων στις ΗΠΑ μπας και βρουν κανα σπόρι για Άδωνι

Ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες απο την αρχή της εβδομάδες πραγματοποιεί η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο επίκουρος εισαγγελέας Γ. Μανώλης, στο πλαίσιο της συνεργασίας και του αιτήματος δικαστικής συνδρομής της χώρας μας, για την υπόθεση της Novartis.


Οπως πρώτο είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr, η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει δικογραφία για το θέμα, μετά την αποκάλυψη ότι δύο πρώην στελέχη της εταιρίας βρέθηκαν στην Αμερική και θέλησαν να λάβουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, προκειμένου να δώσουν στοιχεία για τις πρακτικές της εταιρίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η έρευνα ανοίξει εδώ και δύο χρόνια, τόσο από το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαισύνης, όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων,αλλά  και σε ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να εξασφαλίζει  την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή κρατικών
αξιωματούχων.

Στην Ελλάδα, έρευνα για την τιμολόγηση των φαρμάκων του ελβετικού κολοσσού, πραγματοποιεί και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών από το τμήμα κατά της Διαφθοράς, έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να κατάςχουν έγγραφα και στοιχεία, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών έχουν ήδη μπει και οι τραπεζικοί λογαριασμοί μεγάλο- στελεχών της εταιρείας.