04 Νοεμβρίου 2017

Τα... βαρίδια του Τσίπρα, που ρίχνουν βαριά την σκιά τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αν ρωτήσεις οποιοδήποτε βετεράνο της πολιτικής, θα σου εξηγήσει  ότι η πολιτική κυριαρχία και εν τέλει η νίκη σε εκλογές, για κάθε κυβέρνηση  περνάει μέσα από τη  διαχείριση της λεγόμενης καθημερινότητας του πολίτη.


Όποια επιτυχία και αν σημειώσει το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα σε άλλο επίπεδο πέραν της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης  και της διασφάλισης της ηρεμίας στην καθημερινότητα του πολίτη, πιθανότητα να «πάει στο βρόντο».

Η αναμέτρηση λοιπόν στον άγριο στίβο της καθημερινότητας παίζει τον πρώτο ρόλο και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε η σημερινή κυβέρνηση.

Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η καθημερινότητα αποτελεί πλέον την «αχίλλειο πτέρνα» του κ. Τσίπρα, παρά την δήθεν κοινωνική ευαισθησία, την οποία είχε ως σημαία του στην πορεία ανάδειξής του στην πρωθυπουργία. Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν οι αρρυθμίες σε συγκεκριμένες πτυχές του κυβερνητικού έργου οφείλονται σε ανεπάρκειες προσώπων ή είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου συνδυασμού παραμέτρων.

Μία σύντομη αναδρομή στους τομείς της καθημερινότητας που «χωλαίνει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα κάνει και τους πλέον δύσπιστους ότι από την μία τα πρόσωπα και από την άλλη η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών προκαλούν εστίες δυσλειτουργίας, που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε πολιτικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

- Το μπάχαλο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο  και οι τριτοκοσμικές εικόνες στους σταθμούς του μετρό. Ενα ζήτημα που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος προκάλεσε  τον «πόλεμο»  μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά  και υπουργικές «κόντρες» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου. Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης επέρριψε ευθύνες στον Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, σημειώνοντας ότι δεν εξήγησε σωστά στους πολίτες το τι συνέβη. Νωρίτερα ο κ. Σπίρτζης είχε ζητήσει συγγνώμη από τους κόσμο για τις ουρές.

- Η εικόνα ανομίας και ανασφάλειας στους δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο, η οποία το τελευταίο διάστημα ολοένα και αυξάνει. Το ζήτημα αυτό προσωποποιείται στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε μία τελείως διαφορετική άποψη για το ζήτημα. «Στη δική μας περίοδο δεν θέλω να ισχυριστώ ότι όλα γίνονται καλά και πως δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά το να παίρνεις ένα συγκεκριμένο έγκλημα και να το αναδεικνύεις σε φαινόμενο γενικότερης ανομίας είναι καλό προπαγανδιστικό τέχνασμα, αλλά μόνο τέχνασμα” είχε σημειώσει ο κ. Τόσκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
- Η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και τα βέλη που συγκεντρώνει ο Γιάννης Μουζάλας, ακόμα και από στελέχη εντός ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση μάλιστα του αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς περί μη αξιοποίησης από την κυβέρνηση ευρωπαικών κονδυλίων για τους πρόσφυγες φαίνεται να αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

- Η ρύπανση στο Σαρωνικό κόλπο, εξαιτίας του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και οι χειρισμοί του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ενα θέμα που απασχόλησε πολύ τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και κόστισε στην εικόνα της κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα είναι λοιπόν ότι ανομία, μεταναστευτικό και κακή διαχείριση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, αποτελούν μία τριάδα κακών πτυχών του κυβερνητικού έργου, που ρίχνουν βαριά την σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν μάλιστα κανείς προσθέσει και την πρόσφατη περιπέτεια στον Σαρωνικό, το συμπέρασμα είναι μάλλον ξεκάθαρο: Η καθημερινότητα είναι αμείλικτη ακόμα και για όσους τη θεωρούν το... δυνατό τους σημείο.

Σε περίπτωση μάλιστα που κάποιος υποτιμήσει την σπουδαιότητα της, είναι βέβαιο ότι «φλερτάρει» με την πιθανότητα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι  πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

http://www.liberal.gr/arthro/175025/politiki/2017/ta-baridia-tou-tsipra--pou-richnoun-baria-tin-skia-tous-sto-megaro-maximou-.html