20 Νοεμβρίου 2017

Ο Ερντογάν φτιάχνει διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη - Κίνδυνος για αρχαία ελληνική πόλη

Το “τρελό σχέδιο” του Ερντογάν είναι η κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με τις όχθες του Βοσπόρου – Οι ειδικοί κάνουν λόγο για “περιβαλλοντικό εφιάλτη” - Το έργο απειλεί την αρχαία ελληνική πόλη Βαθονεία


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αποκαλεί ως “το τρελό του έργο”. Οι πολέμιοί του και οι επιστήμονες το αποκαλούν περιβαλλοντικό εφιάλτη. Ο λόγος για την κατασκευή μιας διώρυγας παράλληλα με τις όχθες του Βοσπόρου, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον προηγούμενο μήνα.

Το σχέδιο του Ερντογάν θα μετατρέψει το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε νησί. Η κατασκευή του, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο politico.eu ενέχει τον κίνδυνο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Η διώρυγα απειλεί ιστορικά τοπωνύμια, ενώ δημιουργεί νέα προβλήματα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ένα από τα μέρη που απειλούνται είναι η Βαθονεία, μια αρχαία ελληνική πόλη, 20 χιλιόμετρα δυτικά από την Κωνσταντινούπολη, που εκτείνεται στις όχθες της λίμνης που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο. Πρόκειται για έναν ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικό χώρο, οι θησαυροί του οποίου μας έχουν δώσει στοιχεία για την βυζαντινή ιατρική, ενώ έχουν εντοπιστεί αντικείμενα που χρονολογούνται για χιλιετίες.
Παρότι για πρώτη φορά ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο έργο το 2011, έκτοτε δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Ωστόσο σε ταξίδι του στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διώρυγα θα αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα. “Με τη βούληση του θεού, θα βάλουμε τα θεμέλια στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2018. Υπάρχει η διώρυγα του Σουέζ, η διώρυγα του Παναμά και θα υπάρχει η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης”, είχε πει στο Βελιγράδι στις 10 Οκτωβρίου.

Η διώρυγα είναι μέρος μιας σειράς τεράστιων κατασκευαστικών προγραμμάτων που προγραμματίζει ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι το 2023, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

“Έργο εφιάλτης”

Μήκους 43 χιλιομέτρων η διώρυγα θα κατευθύνεται από τη Μαύρη Θάλασσα  και θα καταλήγει στο Μαρμαρά. Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι γνωστές, υπάρχουν ήδη ενστάσεις από όσους ασχολούνται με το περιβάλλον, που χαρακτηρίζουν το “τρελό έργο” του Ερντογάν ως “έργο εφιάλτη”, ενώ εκτιμούν ότι θα προκληθεί έντονη δυσοσμία. Παράλληλα, υπάρχουν εκτιμήσεις για εξαφάνιση κάποιων ειδών ψαριού, ενώ απειλούνται και οι δρόμοι που χρησιμοποιούν οι μετανάστες.