16 Νοεμβρίου 2017

Νέο θρίλερ με την Αξιολόγηση: Στον «αέρα» η συμφωνία για «κόκκινα» δάνεια, ΔΕΗ και ιδιωτικοποιήσεις

Αν και τόσο η Κυβέρνηση όσο και το οικοινομικό επιτελείο προσπαθούν να περνούν προς τα έξω μια γενικότερη αισιοδοξία για το γρήγορο κλείσιμο της Αξιολόγησης, η λίστα με τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων παραμένει μακρά και όλα δείχνουν ότι μόνο με ένα θαύμα θα μπορέσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.


Μάλιστα, οι δανειστές, για να διευκολύνουν λίγο την κατάσταση, είναι διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί τους» μόνο για το χρονοδιάγραμμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, που παίρνει αναβολή για το καλοκαίρι.

Έτσι, κατά πληροφορίες, οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποδεχθούν νέα αναβολή μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018, με αναδρομική ισχύ των νέων τιμών από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, επηρεάζοντας τον ΕΝΦΙΑ.

Το πρώτο επιτακτικό ορόσημο για το «κλείσιμο» της γ’ αξιολόγησης φέρεται πλέον να είναι η ΔΕΗ και η συμφωνία που επιχειρείται να επιτευχθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφορικά με την πώληση του 40% των λιγνητικών μονάδων.

Ο βασικός λόγος είναι, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ότι αν δοθεί παράταση το θέμα μπορεί να «συρθεί» για την μετά μνημονίου εποχή κάτι που δεν είναι καθόλου επιθυμητό.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό των NPLs. Πρόκειται για ένα πεδίο που συνδέεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (e-auctions) που πρέπει να ξεκινήσουν στις 29/11. Κάτι που όμως φέρεται να δρομολογείται μετά την χθεσινή συμφωνία με τους συμβολαιογράφους.

Το πρόβλημα όμως, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, είναι ευρύτερο και συνδέεται με την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.

Επικαλούνται μάλιστα εκτιμήσεις των Θεσμών ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν μπορεί να ξεπεράσει ή και να φτάσει το 2% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια αν δεν λυθεί πρώτα το θέμα των NPLs.

Επίσης ειδική σημασία δίδεται στην αξιολόγηση των επιχειρησιακών στελεχών των τραπεζών που πρέπει πλέον να ολοκληρώσουν τα ΔΣ και που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεχίζονται, ενώ για το μέρισμα, αυτό που απομένει, είναι να οριστικοποιηθούν τεχνικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε τροποποιήσεις κάποιων παραμέτρων της διανομής του.

Οι Θεσμοί φέρονται εντελώς σύμφωνοι με το θέμα της κάλυψης των ΥΚΩ της ΔΕΗ οι οποίες αφορούν στα μη συνδεδεμένα νησιά αλλά και με την επιστροφή των επιπλέον κρατήσεων για παροχές υγείας.

Επίσης υπάρχει συμφωνία ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος ίσο με το 50% θα παραμείνει στα κρατικά ταμεία για να αρχίσει να ενισχύεται το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Γενικά θεωρείται ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου είναι πολύ κοντά και ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όπως επισήμανε και η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έναρξη – έστω και μερικώς – των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως την 29η Νοεμβρίου θεωρείται καταλυτική για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο και δείγματα γραφής για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων που καθυστερούν με τους δανειστές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η πορεία τους το 2018 κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Οι θεσμοί φέρεται να ανησυχούν και για τα δικαστικά ζητήματα, στα οποία η λύση δεν είναι τόσο απλή.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της δίωξης του κ. Γεωργίου, καθώς και για την υπόθεση των διώξεων για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Παραμένουν επίσης οι εκκρεμότητες και αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα, τις παρεμβάσεις στις αγορές, τις φορολογικές παρεμβάσεις με επίκεντρο τις αντικειμενικές και βέβαια το εργασιακό που αποτελούν ζητήματα τα οποία σηκώνει «ψηλά» στην ατζέντα το ΔΝΤ.