13 Νοεμβρίου 2017

Στο ΑΠΘ που διδάσκει ο Βερναρδάκης ερευνούν τον «αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο δυναμικό του οποίου ανήκει ο κ. Βερναρδάκης, καθηγητής, Γιάννης Σταυρακάκης

Τον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» μελετούν στο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο διδάσκει ο υπουργός Επικρατείας ως επίκουρος καθηγητής.

Με σημερινή του απόφαση ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος ενέκρινε τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, «Αριστερός λαϊκισμός στην εξουσία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική: Οι περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα) και του PJ-Frente Para La Victoria (Αργεντινή) στις αρχές του 21ου αιώνα».

Για να προσεγγιστεί το φαινόμενο του αριστερού λαϊκισμού στην εξουσία από υποψήφιους διδάκτορες επιλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ επί ευρωπαϊκού εδάφους και το κεντροαριστερό κόμμα της Αργεντινής, «Μέτωπο της Νίκης», που ιδρύθηκε το 2003 από τον Νέστορ Κίρσνερ, οδηγώντας τον στην προεδρεία της χώρας του και στη σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το εθνικό εξωτερικό χρέος του κράτους της Λατινικής Αμερικής.
Το 2007 τον διαδέχτηκε στην προεδρία της Αργεντινής για δύο θητείες η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, την οποία συνάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην χώρα μας.

Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, «Αριστερός λαϊκισμός στην εξουσία σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική: Οι περιπτώσεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ελλάδα) και του PJ-Frente Para La Victoria (Αργεντινή) στις αρχές του 21ου αιώνα», είναι ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο δυναμικό του οποίου ανήκει ο κ. Βερναρδάκης, καθηγητής, Γιάννης Σταυρακάκης.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης υποτροφιών του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Τεχνολογίας για υποψήφιους διδάκτορες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 14.400 ευρώ.




Μανόλης Γαλάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ