04 Νοεμβρίου 2017

ΔΑΚΡΥΑ! Τέρενς-Σπένσερ-Νικόλαος Κουίκ: Επιτυχημένη η επιχειρηματική αποστολή σε Μοζαμβίκη-Μποτσουάνα

«Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι οι ελληνικές εταιρείες που θα κλείσουν συμβόλαια συνεργασίας εδώ, θα έχουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ από την Μποτσουάνα, τελευταίο σταθμό της τριήμερης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής σε χώρες της Αφρικής.


Μιλώντας στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου στην Μποτσουάνα, ως επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής, ο κ. Κουίκ σημείωσε πως οι σημερινές επιχειρηματικές συναντήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα. Εξάλλου, τόνισε ότι έρχονται ως επακόλουθο των ρητών διαβεβαιώσεων που είχε λάβει από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης της χώρας κατά το πρώτο του ταξίδι στη χώρα αυτή της Αφρικής, τον Μάρτιο, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο επιχειρηματικής συνεργασίας με τις ελληνικές εταιρείες που έχουν πιστοποιημένη διεθνή θετική φήμη.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές εταιρείες, επισήμανε πως η χώρα αυτή βρίσκεται στο κέντρο της Υποσαχάριας Αφρικής που σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα κλείσουν συμβόλαια εδώ, θα έχουν μία εξαιρετικά διευρυμένη «πελατεία» με τα όμορα κράτη, αλλά και με εκείνα της ευρύτερης περιοχής, που είναι 10 τον αριθμό, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 200 εκατομμύρια κατοίκους. Προσέθεσε πως το 37% του ΑΕΠ της Μποτσουάνα στηρίζεται στα αδαμαντωρυχεία της, τα μεγαλύτερα του κόσμου, όπως είπε και τόνισε πως είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη καθώς και ότι είναι η χώρα που παινεύεται να έχει σχεδόν εκμηδενίσει τη διαφθορά και τη συναλλαγή.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Κουίκ ευχαρίστησε το υπουργείο Εξωτερικών της Μποτσουάνα αλλά και το Κέντρο Επενδύσεων και Εμπορίου της χώρας, για την εξαιρετική υποδοχή και οργάνωση που επεφύλασσαν στην ελληνική αποστολή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο φόρουμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως σε επίπεδο πολιτικό και διπλωματικό τού δόθηκε η υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις πολιτικές διαβουλεύσεις και για την υπογραφή οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, έκανε γνωστό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, πως η κυβέρνηση της Μποτσουάνα ζήτησε από την ελληνική, τη συνεργασία και τη συνδρομή της σε θέματα τουρισμού, αθλητισμού και πολιτιστικών δράσεων ? ανταλλαγών.

Στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ ο κ. Κουίκ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Επενδύσεων, Εμπορίου και Βιομηχανίας Biggie Butale με αντικείμενο την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Επίσης, είχε συνάντηση και με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Μποτσουάνα, Κεφέντσα Μουζινγιουλα.

Σημειώνεται πως με την επίσκεψη στην Μποτσουάνα, μετά τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, ολοκληρώθηκε η ελληνική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών σε χώρες της Αφρικής.