20 Νοεμβρίου 2017

Διαψεύδει ο Μάριο Ντράγκι για λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι διέψευσε σήμερα ισχυρισμούς, ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κάνει λόγο για "λάθη", μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απάντησε μάλιστα και στην κριτική για το αν και κατά πόσο όφειλε η ΕΚΤ να συνεργαστεί με το ΕΕΣ κατά τη σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική με τις επισημάνσεις από το ΕΕΣ λαθών ερώτηση τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην έκθεση που να συνηγορεί σε έναν τέτοιο ισχυρισμό». Σημείωσε δε ότι «όλες οι μακροοικονομικές παραδοχές έγιναν με βάση τα επικαιροποιημένα ανά χρονική περίοδο στοιχεία».

Εξήγησε επίσης ότι στην ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να παρέχει στοιχεία στο ΕΕΣ τα οποία υπερβαίνουν την εντολή του ΕΕΣ ως προς τον έλεγχο της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η εντολή του ΕΕΣ ως προς την ΕΚΤ είναι να ελέγχει την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών εργασιών της και τίποτα παραπάνω: «Όταν το ΕΕΣ αρχίζει να ρωτάει για τη συνεισφορά της ΕΚΤ προς την Κομισιόν, το Συμβούλιο και την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, τότε η ΕΚΤ δεν μπορεί να απαντήσει».

Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε δε ότι η ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά και πως η συνεχής εφαρμογή των συμφωνηθέντων παράγει καρπούς. Τόνισε ότι η βελτίωση αντανακλάται στις αγορές, τη μείωση των spreads, την θετική αντίδραση της αγοράς στην ανταλλαγή χρέους που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και το γεγονός ότι οι αγορές καλωσορίζουν την πρόθεση της Ελλάδα να χτίσει καμπύλη αποδόσεων.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τις υποτιθέμενες καταγγελίες εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα δήλωσε ότι: «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι έμπιστο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και εργάστηκε σθεναρά για την ευημερία της Ελλάδος».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr