16 Νοεμβρίου 2017

ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ... ΕΚΤΟΣ ΑΠ' ΤΗ ΜΑΝΔΡΑ! Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενημέρωσε η Δούρου - Τι ζητά με την αναφορά της

Αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατέθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μετά τη θεομηνία στη Δυτική Αττική που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφή περιουσιών και δημοσίων υποδομών .

Συγκεκριμένα με την αναφορά ζητείται η διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών που οδήγησαν στην πρωτόγνωρη αυτή καταστροφή.

"H Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, το οποίο αριθμεί 163 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 508.769.259,82 ευρώ, από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Αντίστοιχα, έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 48.870.137,05 ευρώ και 16 έργα στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 με συνολική χρηματοδότηση ύψους 54.316.991,99 ευρώ. Ειδικά για τους Δήμους της Δυτικής Αττικής, η σχετική χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ανέρχεται στο ποσό των 57.854.985,63 ευρώ" αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει η Περιφέρεια, η Εισαγγελέας ενημερώθηκε για το ιδιαίτερα δαιδαλώδες και χρονοβόρο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων που προσκρούει σε χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, όπως η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η διάχυση ευθυνών μεταξύ των φορέων του ελληνικού δημοσίου.

"Οι εγκρίσεις και οι παρακολουθήσεις των έργων από αρχαιολογικές υπηρεσίες, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των έργων και οι οριοθετήσεις των ρεμάτων αλλά και οι αυθαιρεσίες, η άναρχη δόμηση και έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, καθυστερούν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των έργων. Επιπλέον, το νομοθετικό πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, η διαδικασία των ενστάσεων, η έννομη προστασία των διαγωνιζόμενων και ο χρόνος γενικά που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση των αναδόχων και η σημαντική υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου σε εξειδικευμένο προσωπικό δεν συμβάλλουν στην έγκαιρη υλοποίηση έργων.

Εξάλλου, η Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε τη συνδρομή του Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Δ. Τσαγκά για τη διενέργεια αυτοψίας στο όρος Πατέρα και στις πληγείσες περιοχές για τον εντοπισμό των αιτίων που συντέλεσαν στη μεγάλη αυτή καταστροφή και στην υποβολή σχετικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αποφυγή παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον.

Προμήθεια πρόχειρων γευμάτων στους πληγέντες
Από χθες η Περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει για την προμήθεια πρόχειρων γευμάτων και εμφιαλωμένου νερού τα οποία διανέμονται και σήμερα στο Δημαρχείο Μάνδρας.

Ήδη, από χθες επιχειρούν 5 χωματουργικά μηχανήματα τύπου JCB, 3 φορτωτές, 2 τσάπες, 4 αντλιοφόρα οχήματα, 1 βυτιοφόρο, 1 γερανός, 4 φορτηγά και 4 αυτοκίνητα τύπου 4Χ4.

Παράλληλα από σήμερα το πρωί συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν αυτοψίες, τόσο για την εισήγηση προτάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την καταγραφή τους και την ενημέρωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί για την αποζημίωσή τους" σημειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.