15 Νοεμβρίου 2017

Εθνικά πένθη της πλάκας, διαγγέλματα και διασκέψεις της πο@τσας, ενώ ο κρατικός μηχανισμός είναι απών

Πυροσβεστικό Σώμα και ΕΚΑΒ έδωσαν το «παρών» από την πρώτη στιγμή, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι απουσίασαν - Με καθυστέρηση η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, όταν από το πρωί οι πλημμύρες σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο είχαν προκαλέσει θύματα και καταστροφές - Τα συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει το έργο τους - Στη «μάχη» αναμένεται να μπει και ο Στρατός
Σε εγρήγορση, αλλά με καθυστέρηση και ενώ η χώρα θρηνεί ήδη 15 νεκρούς, τέθηκε ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των φονικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική.

Η θεομηνία, που έπληξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τις περιοχές, κυρίως, της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου, δείχνει πλέον να έχει κοπάσει, ωστόσο οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας -και στην Αττική- θα συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα, με συνέπεια ο κίνδυνος πλημμυρών να παραμένει σημαντικός.




Από το πρωί, νταλίκες αναποδογύρισαν, δρόμοι πλημμύρισαν και δεκάδες άνθρωποι είδαν το βιός τους να «βουλιάζει» κάτω από έναν τεράστιο όγκο νερού και λάσπης.

Η ανταπόκριση ωστόσο του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν η δέουσα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Πυροσβεστικό Σώμα και ΕΚΑΒ έδωσαν το «παρών» από την πρώτη στιγμή, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι απουσίασαν... Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε στις 15:30, όταν ήδη θρηνούσαμε τους πρώτους νεκρούς της κακοκαιρίας.



Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή, ενώ η κατάσταση χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανώς δύσκολη» και «θεομηνία που δεν έχει προηγούμενο».

Τονίστηκε, παράλληλα, ότι, όταν γίνει η καταγραφή των υλικών ζημιών, θα ανακοινωθούν και τα μέτρα στήριξης.



Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί. Μέχρι εκείνη την ώρα, είχαν γίνει 87 διασώσεις.

Επίσης, έχει δοθεί η εντολή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση.



Ακόμα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ανοίξουν θέρετρα αξιωματικών και ξενοδοχεία, ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στους νεκρούς και σημειώθηκε πως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα γίνει καταγραφή των ζημιών. Τέλος, υπογραμμίστηκε πως αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η αποκατάσταση των προβλημάτων και των καταστροφών.



Εν συνεχεία, με τηλεοπτική του δήλωση, ο πρωθυπουργός κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική, ενώ ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.



Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι:

- Θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η συνδυασμένη επιχείρηση για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας.

- Λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα, καθώς αναμένουμε αυτά να έχουν ένταση και τις επόμενες ώρες.

- Θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.

Ανακοίνωσε ότι:

- Ήδη έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται η αξιοποίηση χώρων του στρατού, ή άλλων δημόσιων χώρων, για να μην υπάρξει από απόψε κανένας άστεγος, ή πεινασμένος, συμπολίτης μας, από όσους έχουν πληγεί.

- Ήδη συγκροτούνται μικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της περιφέρειας και των δήμων που έχουν πληγεί.

- Θα διατεθεί το σύνολο των μηχανικών, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να επουλωθούν τάχιστα οι πληγές.

Επίσης, ευχαρίστησε όσους κάτω από αντίξοες συνθήκες πάλεψαν και παλεύουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού γίνεται με σαφώς όχι και τόσο γοργούς ρυθμούς, καθώς κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πού θα μείνουν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ δεν έχουν φτάσει ακόμη συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας θα συνδράμουν, με σημαντική καθυστέρηση, και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, με αντικείμενο τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.