04 Νοεμβρίου 2017

Με σουβλάκια γιόρτασε την αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ ο Γιώργος Τσίπρας

Πώς έφτασε στη ρήξη με τον Νίκο Κοτζιά  - Μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου ο εξάδελφος του πρωθυπουργού

Το ήξεραν και τα ντουβάρια του υπουργείου ότι μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά δεν υπήρχε αυτό που λέμε «η κατάλληλη χημεία».


Εδώ που τα λέμε δεν υπήρχε καμία απολύτως συνεννόηση μεταξύ τους.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο ξάδερφος του πρωθυπουργού αποφάσισε να πάρει δικές του πρωτοβουλίες , είτε αυτο αφορούσε σε επιχειρηματικού χαρακτήρα ταξίδια, είτε οργανώνοντας κινήσεις της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής συνεργασίας, χωρίς να ενημερώνει το γραφείο του ΥΠΕΞ. 

Απο τη μια ο συγκεντρωτισμός και ο δύσκολος χαρακτήρας του Νίκου Κοτζιά και απο την άλλη η φιλοδοξία του Γιώργου Τσιπρα να αναρριχηθεί στη κυβέρνηση κάνοντας πραγματικότητα την μεγάλη του επιθυμία που δεν ήταν άλλη απο την υπουργοποίηση του, τους οδηγούσε σε σύγκρουση ακόμα και για το παραμικρό. 

Στο υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβάνονταν το χάσμα ανάμεσα τους καθώς ακόμη και στο ζήτημα των μετακινήσεων των διπλωματικών υπαλλήλων οι λίστες πηγαινοέρχονταν συνεχώς .

Δηλαδή , σχεδόν καμιά από τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα δεν γινόταν δεκτή από τον ΥΠΕΞ γεγονός που προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια στους υπαλλήλους του κλάδου .
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο όταν μια βδομάδα πριν την διαφαινόμενη αποχώρηση του Γιώργου Τσίπρα έφταναν εντολές από το γραφείο του Κοτζιά για μετακινήσεις υπαλλήλων που είχε υπό την εποπτεία του ο Τσίπρας χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός οτι η Γενική Γραμματεία δεν ενεπλάκη καθόλου στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ενώ σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ταξιδιών του πρωθυπουργού που είχαν και επιχειρηματικό χαρακτήρα , για παράδειγμα διοργανώσεις μεγάλων φόρουμ , την διοργάνωση αναλάμβανε σταθερά η γενική γραμματεία .
Μάλιστα την μέρα της οριστικής του αποχώρησης είχαν απομείνει στο γραφείο του μόλις δυο άτομα της ομάδας του με τους υπόλοιπους να έχουν αποχωρήσει για άλλες υπηρεσίες .

Την ημέρα του αποχαιρετισμού δε απογοητευμένος από τις εξελίξεις παρήγγειλε μια ντουζίνα σουβλάκια με αποτέλεσμα η μυρωδιά απο την τσίκνα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι να φτάσει μέχρι τον 9 όροφο εκεί που βρίσκεται το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρουγκαλου.

Φρίξος Δρακοντίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ