20 Νοεμβρίου 2017

Κορίτσια, ο Ρόμπερτ Πάτινσον στην Αθήνα!

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός του Χόλιγουντ πρωταγωνιστεί ως Ελληνας κακοποιός στην ταινία της οποίας συμπαραγωγός είναι ο Πάρις Λάτσης-Κασιδόκωστας - Θα παραστεί στην πρεμιέρα την Τετάρτη
Ισως αυτός να είναι ο ρόλος που ο Ρόμπερτ Πάτινσον ονειρευόταν να παίξει στη ζωή του: έναν παράξενο εγκληματία που ακροβατεί ανάμεσα στον υπόκοσμο και την πραγματική ζωή, στην αγριάδα και την τρυφερότητα.

Ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος (Κόνι) Νίκας που ερμηνεύει ο διάσημος πρωταγωνιστής ενδεχομένως να οφείλει το όνομά του στον Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση της Hercules Film Fund («American Made», «Jane Got a Gun»), ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του συμπαραγωγού σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς. Το «Good Time» των αδελφών Τζος και Μπένι Σάφντι, αφού έκανε ένα δυναμικό πέρασμα από το Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε πάνω από τρία αστέρια σε όλες σχεδόν τις κριτικές ενώ έχει θέσει σοβαρές υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Οσκαρ. Σε λίγες ώρες μάλιστα θα προβληθεί και στην Αθήνα, από τη Feelgood Entertainment κάτι που δεν θα ήταν νέο από μόνο του αν για τους σκοπούς της πρεμιέρας την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου δεν κατέφθανε στην πόλη μας ο ίδιος ο Πάτινσον, ο οποίος αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας όχι μόνο από τους πιο ταλαντούχους αλλά και από τους πιο ακριβοπληρωμένους και περιζήτητους ηθοποιούς του Χόλιγουντ.

Το τρέιλερ της ταινίας



Aν και έγινε πασίγνωστος από το σάγκα «Twilight», έχει διαπρέψει ως «ψαγμένος» ηθοποιός


Ο βρετανικής καταγωγής ηθοποιός, που νιώθει ακόμα το ρεύμα της αλητείας των εφηβικών του χρόνων να καθοδηγεί τις επιλογές του, δεν έχει γίνει ο σνομπ σταρ που ξέρουν όλοι στο Χόλιγουντ διατηρώντας μια απροσδόκητη απλότητα: ίσως επειδή ως Αγγλάκι έχει μεγαλώσει στις παμπ και στις ζόρικες γειτονιές και έχει μυηθεί από νωρίς στην ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Παρότι λοιπόν ως αστέρας πρώτου μεγέθους, ειδικά μετά τον παροξυσμό που είχε δημιουργήσει η συμμετοχή του στη διάσημη σάγκα «Twilight», θα μπορούσε να συμμετέχει σε υπερπαραγωγές κερδίζοντας εκατομμύρια, οι επιλογές του στρέφονται σε όλο και πιο ψαγμένες ταινίες που τον βοηθούν να κάνει δυναμική στροφή στην καριέρα του. Τη στιγμή δηλαδή που όλοι μιλούσαν για έναν από τους πρώτους στη λίστα με τους νέους εκατομμυριούχους στη Βρετανία, με περιουσία 13 εκατ. λίρες, και ένας από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό «Time», ο ίδιος έψαχνε να βρει ταινίες με ποιότητα για να πρωταγωνιστήσει. Μετά ειδικά τη συμμετοχή του στο «Cosmopolis» του Κρόνενμπεργκ και την επίδειξη δύναμης που έκανε στο κοινό και τους κριτικούς, ο Πάτινσον φροντίζει πάντα οι επιλογές του να ταιριάζουν με τον αλλόκοτο χαρακτήρα του και όχι με την εικόνα που έχουν πλάσει γι’ αυτόν η αμερικανική βιομηχανία και τα αμούστακα αγόρια που τον είχαν για είδωλο.



Ο «Τζέιμς Ντιν της νέας χιλιετίας» -χαρακτηρισμός λόγω του παροξυσμού που γεννούσε η παρουσία του- έχει άλλωστε πια μεγαλώσει, έχει χωρίσει εδώ και καιρό με την τότε συμπρωταγωνίστριά του, Κρίστιαν Στιούαρτ, και άρχισε να φτιάχνει επιμελώς το βιογραφικό του. Ακόμα και τα διαφημιστικά που έκανε παράλληλα με τις ταινίες ήταν πάντα σύμφωνα με τη συγκεκριμένη -εναλλακτικού τύπου- αισθητική που είχε στο μυαλό του: για να πρωταγωνιστήσει στο σποτάκι για την καμπάνια του ανδρικού αρώματος του Dior επέλεξε για σκηνοθέτη το πιο άγριο παιδί της Γαλλίας, τον γιο του Κώστα Γαβρά. Αντί λοιπόν για γκλαμουράτα σκηνικά, το τρέιλερ έδειχνε τον ίδιο να σπινάρει σαν τρελός σε μια παραλία με ένα παλιό αμάξι σε ασπρόμαυρο ντεκόρ. Η μαγιά είχε πια δέσει και ο Πάτινσον είχε (ξανα)βρεί ακόμα και στον κόσμο των αρωμάτων τον άλλο του εαυτό.


Πώς ο Πάτινσον παρακαλούσε για τον ρόλο

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην εναλλακτική ταινία των αδελφών Τζος και Μπένι Σάφντι, οι οποίοι προτού γυρίσουν το υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα «Good Time» έφτιαχναν «χειροποίητες» ταινίες για τον περιθωριακό κόσμο της πόλης τους. Τώρα όμως δείχνουν ότι μπορούν να ανέβουν στην κλίμακα της κινηματογραφικής βιομηχανίας πατώντας ωστόσο στην άλλη πλευρά του φεγγαριού. Για έξι ολόκληρα λεπτά το κοινό χειροκροτούσε όρθιο στις Κάννες το «Good Time» μιλώντας για ένα νέο μείγμα υποκειμενικής κάμερας Τζον Κασσαβέτη και κινηματογραφική ατμόσφαιρα των εναλλακτικών ταινιών του ’70. Η σινεμασκόπ λογική, τα έντονα χρώματα και ο καταιγιστικός ρυθμός που ταιριάζει γάντι στην άλλη Νέα Υόρκη, που είναι το ιδανικό φόντο, έγιναν ο απόλυτος καμβάς για να ξεδιπλώσει ο Πάτινσον το πολύπλευρο ταλέντο του. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και η μουσική των Oneohtrix Point Never και του Ιγκι Ποπ, καθώς και συνολικά ο συνδυασμός ψαγμένης σκηνοθεσίας και αυστηρά επιλεγμένων υλικών. Φυσικά επειδή το σκηνοθετικό δίδυμο δείχνει να σέβεται την καταγωγή του (είναι μεγαλωμένοι στις άγριες περιοχές του Κουίνς) και επειδή πρόκειται για την πρώτη τους μεγάλη ταινία φρόντισαν να κάνουν ειδικό κάστινγκ, το λεγόμενο «street casting», αναζητώντας τους πρωταγωνιστές ανάμεσα σε μη επαγγελματίες. Μάλιστα επειδή ο ένας από τους δύο ήρωες του σεναρίου είναι περιορισμένης νοητικής ικανότητας η αρχική σκέψη ήταν να βρουν έναν τέτοιο πρωταγωνιστή, αλλά αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στο αποτέλεσμα.



Το κάστινγκ ήταν σε εξέλιξη όταν έφτασε στον υπολογιστή τους ένα email από τον Πάτινσον που τους παρακαλούσε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία! Λέγεται πως και οι δυο αρχικά πίστευαν ότι πρόκειται για φάρσα γιατί εκείνη την περίοδο το μπάτζετ που θα χρειαζόταν για να πληρωθεί ο ηθοποιός θα μπορούσε να τους καλύψει για να γυρίσουν άλλες τόσες ταινίες. Η έκπληξή τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν ανακάλυψαν ότι ο ηθοποιός ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τη δουλειά τους - και ότι μάλιστα είχε φροντίσει να αναφέρει και το εντελώς περιθωριακό δράμα που είχαν γυρίσει το 2014 με τίτλο «Heaven Knows What». Το αστείο είναι ότι θέλησε να έχει την αντιμετώπιση που είχε το υπόλοιπο καστ, αν και ήταν σχεδόν αδύνατο.

Στα γυρίσματα οι δύο σκηνοθέτες ήταν αναγκασμένοι να τον κρύβουν ή να τον αναγκάζουν να μετακινείται με διαφορετικά αυτοκίνητα ή ταξί για να αποφύγει τα κορίτσια που ακόμα παραληρούν στο πέρασμά του - μαζί και τους αμέτρητους παπαράτσι. «Ο Πάτινσον φαινόταν σαν να ήθελε να εξαφανιστεί ή να είναι αόρατος και να μπορεί να αφοσιωθεί μόνο στη δουλειά του», λέει σήμερα ένας από τους συμπαραγωγούς, κάτι που είναι ενδεικτικό της προσωπικότητάς του, αφού δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ από τότε που έπαιζε στις παράξενες θεατρικές παραστάσεις του BROS Theatre Company, στο προάστιο Μπαρνς του Λονδίνου. Οχι ακόμα λιγότερο τυχαίες είναι και οι ερωτικές του επιλογές: η σημερινή του φίλη είναι η FKA Twigs, μια Τζαμαϊκανή που ζει επίσης στο Λονδίνο, ιέρεια των χίπστερ και του πιο ψαγμένου μουσικά κοινού.

Η δουλειά της είναι ένα μείγμα trip-hop, electro και r’n’b και η επιλογή της να βρίσκεται στο πλευρό ενός από τους πιο διάσημους ηθοποιούς αυτή τη στιγμή στο Χόλιγουντ φαίνεται να της έχει στοιχίσει την ηρεμία της. Καθημερνά δέχεται ρατσιστικές απειλές από θαυμαστές και θαυμάστριες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με το εξωτικό της χρώμα.


Με ελληνικό άρωμα

Πάντως η ιστορία της ταινίας που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη στην Αθήνα έχει ελληνικό χρώμα, αφού ο κεντρικός πρωταγωνιστής Κόνι Νίκας, τον οποίο υποδύεται ο Πάτινσον, έχει ελληνικό ονοματεπώνυμο ως δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Νέα Υόρκη. Το σενάριο θέλει τα δύο αδέλφια να τα μεγαλώνει η Ελληνίδα γιαγιά τους, η οποία κατέφυγε κυνηγημένη στην Αμερική από την Ελλάδα.


Ο Κόνι Νίκας έχει αναλάβει να προστατεύει τον αδελφό του και μαζί συμμετέχουν σε ληστεία τράπεζας. Μόνο που ο νοητικά καθυστερημένος Νικ είναι αδύνατον να ακολουθήσει τις ακραία απαιτητικές συνθήκες μιας τέτοιας ληστείας. Οπως είναι αναμενόμενο, όλα πηγαίνουν στραβά και ο Νικ καταλήγει στη φυλακή. Για να μπορέσει να τον βγάλει ο μεγάλος αδελφός πρέπει να σχεδιάσει άλλη μια ληστεία κι έτσι βρίσκεται ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο του εγκλήματος.
Ο φαύλος κύκλος των ληστειών και της βίας, με φόντο μια πόλη που μπορεί να είναι τόσο γοητευτική όσο και άγρια, δεν τελειώνει και τροφοδοτεί την ταινία με αμέτρητο υλικό αποκαλύπτοντας πολλά για τον κόσμο του εγκλήματος.


Παράλληλα, όμως, δείχνει πολλά για τον δεσμό των δύο αδελφών δίνοντας την ευκαιρία στον Πάτινσον να χαρίσει μια ιδανική ερμηνεία - που όλοι λένε πως αξίζει ακόμα και Οσκαρ. Οπως και να ’χει, πάντως, σε λίγες ώρες ένα από τα πιο διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ θα βρίσκεται ανάμεσά μας έτοιμο να μας εξηγήσει από κοντά τι είναι αυτό που τον γοήτευσε στον ελληνικής καταγωγής ήρωα που υποδύθηκε σε μία από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες της καριέρας του.

Το δίδυμο Κασιδόκωστα - Ντούγκας. Εχουν βαλθεί να γράψουν ιστορία στο Χόλιγουντ ως παραγωγοί


Τίνα Μανδηλαρά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ