16 Νοεμβρίου 2017

Να ψηφίσουν όλοι! Και οι 210.264

Του Σάκη Μουμτζή

Την προηγούμενη Κυριακή η Κεντροαριστερά απέδειξε πως είναι ζωντανή. Απέδειξε πως μπορεί να επαναδιεκδικήσει τον χώρο μετά την εισβολή του ΣΥΡΙΖΑ.


Κάποιοι θα κέρδιζαν, κάποιοι θα έχαναν από την αναμέτρηση της Κυριακής. Αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Συνεπώς, γκρίνιες και μικροψυχίες δεν συγχωρούνται.

Οι «ηττημένοι» ας αντιληφθούν πως, με την συμμετοχή τους, συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Το στοίχημα είναι, όλο αυτό το  αξιόλογο εγχείρημα να μην ακυρωθεί, εν μέρει, από την περιορισμένη συμμετοχή την επόμενη Κυριακή. Είναι λογικό κάποιοι από απογοήτευση να μην προσέλθουν για να ψηφίσουν.

Άλλωστε και στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας περίπου 70.000 φίλοι της απείχαν από την ψηφοφορία της δεύτερης Κυριακής.

Άλλο όμως αυτό το αναμενόμενο γεγονός και άλλο η προτροπή για αποχή. Οι δύο μεγάλοι «ηττημένοι» γνώριζαν τον συσχετισμό δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς και συμμετείχαν, γιατί πίστεψε ο καθένας πως μπορεί να τον ανατρέψει.

Το γεγονός πως τελικά προκρίθηκαν για τον τελικό δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να απογοητεύσει κανέναν. Ηταν η αναμενόμενη κατάληξη. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν έκπληξη.

Η αδυναμία αυτού του χώρου, ιστορικά, ήταν η πολυδιάσπαση του, αποτέλεσμα προσωπικών φιλοδοξιών. Όταν το 1961 ενώθηκε υπό την συν-ηγεσία Γεωργίου Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλου, μετά από δύο χρόνια, κέρδισε τις εκλογές.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας το 70 το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου απορρόφησε όλα τα κεντρώα κόμματα, θριάμβευσε στις εκλογές του 1981.

Ας αντλήσουν τα διδάγματα τους από την Ιστορία όλοι οι πρωταγωνιστές αυτής της εντυπωσιακής διαδικασίας, και ας αντιληφθούν το αυτονόητο. Όλοι μαζί κερδίζουν, ο καθένας μόνος του χάνει.
Κυρίως όμως ας αντιληφθούν, πως αυτή η παράταξη έχει έναν ιστορικό ρόλο. Με την ανασυγκρότηση της να θέσει εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό ακριβώς φοβάται η ηγετική ομάδα του μαρξιστικού μορφώματος. Επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι αναρριχήθηκε στην εξουσία από την μετακίνηση ενός σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τρέμει στην ιδέα της αντίστροφης πορείας τους.

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Το ξέρουν και αυτοί. Το ζητούμενο είναι το εύρος της. Και το καθοριστικό χτύπημα δεν μπορεί να το δώσει η Νέα Δημοκρατία. Μόνον μια ισχυρή ΔΗ.ΣΥ. μπορεί να το κάνει αυτό.

Έτσι, θα πρέπει, προσωπικές πικρίες και βαριές κουβέντες, να παραμερισθούν. Την Δευτέρα θα πρέπει όλοι να βρίσκονται ενωμένοι επί των επάλξεων. Η Κεντροαριστερά, δεν χρειάζεται ακόμα ένα κομματίδιο που θα αφαιρέσει δυνάμεις και δεν θα προσθέσει.

Αυτά τα λόγια τα γράφει ένας άνθρωπος που για λόγους προσωπικής δεοντολογίας δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία.

Αλλά γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο, πιστεύω πως βλέπω με πιο καθαρή ματιά την κατάσταση. Την Κυριακή πρέπει να σταλεί για μια ακόμα φορά το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πως τελειώνει!

Πως η Κεντροαριστερά επιστρέφει!

http://www.liberal.gr/arthro/176909/apopsi/s-moumtzis/na-psifisoun-oloi-kai-oi-210264.html