20 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΝΤΕΟ-Τσακαλώτος: «Να γιατί δεν θα μειώσουμε τους φόρους-Ποτέ δεν είπα ότι τα 18 χιλιάδες ευρώ είναι μεσαία τάξη»

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης.


Η κυβέρνηση ακολουθεί μια τέτοια πολιτική γιατί μόνο έτσι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές της πολιτικές, όπως είπε, καταγγέλλοντας μάλιστα την αντιπολίτευση.

«Εσείς που λέτε ότι θα μειώσετε τους φόρους», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, «να μας πείτε από πού θα κόψετε δαπάνες. Από την Υγεία, από την Παιδεία; Προφανώς όχι απο την ασφάλεια, γιατί δεν είναι αυτή η αντίληψή σας... Αυτήν τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους που πλήττουν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης.

Δείτε το βίντεο:



«Ποτέ δεν είπα ότι τα 18 χιλιάδες ευρώ είναι μεσαία τάξη» λέει τώρα ο Τσακαλώτος
Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

«Συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού των μεσαίων τάξεων. Το εισόδημα 12.000 έως 18.000 δεν είναι το κατώτερο μέρος...»

Fake news ή ψευδόμενος υπουργός; Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ουδέποτε ανέφερε πως τετραμελείς οικογένειες με 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα αποτελούν τον πυρήνα της μεσαίας τάξης αλλά πως ανήκουν στα κατώτερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Πέμπτη κατά την συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το νομοσχέδιο με το μέρισμα είπε πως η βοήθεια δεν θα κατευθυνθεί στους φτωχότερους των φτωχών αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης όπως είναι οικογένειες με εισόδημα 12 εως 18 χιλ ευρώ.
Σήμερα ωστόσο, έσπευσε να υποστηρίξει ότι: «Ποτέ δεν είπα ότι τα 18 χιλιάδες ευρώ είναι μεσαία τάξη. Είπα ότι πιάνει τα κατώτερα επίπεδα. Το τελευταίο σημείο της μεσαίας τάξης» και να καταγγείλει τα ΜΜΕ λέγοντας: «Αυτά είπα αλλά σε αυτή τη χώρα κυριαρχούν τα fake news. Δεν τους νοιάζει τι λέει ο ένας και τι λέει ο άλλος αλλά το πώς θα πλήξουν την κυβέρνηση».

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος την περασμένη Πέμπτη είπε επι λέξει: «Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Είναι ένα μέρισμα που συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού των μεσαίων τάξεων. Το εισόδημα 12.000 έως 18.000 δεν είναι το κατώτερο μέρος, αλλά αφορά το 4ο με 5ο δεκατημόριο στη διανομή του εισοδήματος. Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε, να τρέξουμε τη διαδικασία αφού έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα».

Πέραν αυτών ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση της τροπολογίας για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πληγέντων από τις φονικές πλημμύρες καθώς και βελτιώσεις σε αρκετά σημεία του νομοσχεδίου για το μέρισμα.

Επιχειρώντας να απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε «μας κατηγορείτε για ταξική πολιτική που εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις. Τα λέτε εσείς που μειώσατε το εισόδημα κατά 25%. Μιλάτε εσείς για ταξική πολιτική; Δέχομαι την κριτική. Αυτό που κάνουμε είναι ταξική πολιτική. Έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση. Μας λέτε ότι έπρεπε να βάλουμε όλα τα λεφτά στην ανάπτυξη. Ετσι θα αντιμετωπίζαμε την φτώχια;

Εσείς δεν θα αντιμετωπίζατε την ανθρωπιστική κρίση;

Αρα σωστά αντιμετωπίσαμε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορεί να πηγαίνει μπροστά η οικονομία και το 1/3 να παραμένει στην κρίση».

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση σημείωσε «εσείς μας λέγατε ότι καταρρέουν τα έσοδα. Τι ισχύει τελικά; Είχαμε μείωση στο φόρο εισοδήματος από αυτό που περιμέναμε αλλά είχαμε άλλες επιτυχίες.  Κρύψαμε ότι έχουμε μνημόνιο; Ότι το ΔΝΤ κάνει υποτίμηση της απόδοσης των μέτρων; Δεν το κρύψαμε αλλά μην κρύβετε και εσείς το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ λόγω τις αύξησης των εργαζομένων. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει εθελούσια αποκάλυψη που θα φέρει 400 εκατ. ευρώ εως τέλος της χρονιάς».

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην στήριξη των ανθρώπων «που έχουν πολλαπλές ταυτότητες». «Είναι άνθρωποι της παραγωγής και θέλουν στήριξη. Είναι άνθρωποι με σεξουαλική ταυτότητα και γι αυτό φέρμαε το νομοσχέδιο για το φύλο. Εϊναι άνθρωποι με παιδιά στις φυλακές γι αυτό φέρνουμε σχετικές διατάξεις. Είναι άνθρωποι με ασθενείς γι αυτό και ενισχύουμε την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή την στρατηγική πρέπει να κάνουμε αντιπαράθεση. Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από εσάς; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε για να μειώσετε τους φόρους; Θα κόψετε από τα νοσοκομεία; Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολίτες με αυτές τις πολλαπλές ταυτότητες.

Για εμάς το μέρισμα είναι η αρχή αυτής της συζήτησης. Δεν είναι η βασική μας στρατηγική για τους φτωχούς, ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο αλλά μέρος μιας στρατηγικής επιλογής που είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους με πολλαπλές ταυτότητες.

Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης της κρίσης και όχι η απάντηση. Δεν είναι ελεημοσύνη δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν είμαστε στον καλύτερο κόσμο. Έχουμε περιορισμούς» είπε στο τέλος.