25 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι ο Αλέξης σοσιαλδημοκράτης;

Στο τέλος θα γίνει «θύμα» του αφηγήματος που «έκτισε» ο ίδιος, σύμφωνα με το οποίο είναι ο συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου. Ορισμένες φορές τείνω να πιστέψω ότι αν ήταν ένας άνθρωπος με χιούμορ, θα έκανε την έκπληξη και θα διεκδικούσε την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Τι λείπει από τον Αλέξη που το έχει η Φώφη; Η ταυτότητα!


Δεν ξέρουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εισέλθει σήμερα με άνεση στην αίθουσα των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να εισέλθει με την ίδια άνεση που το έκανε στο παρελθόν στην αίθουσα των Ευρωπαίων κομμουνιστών. Οι παλαιοί του σύντροφοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία, η οποία σε έναν βαθμό είναι δικαιολογημένη. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι η κινούμενη διαφήμιση που ήλπιζαν. Κάθε άλλο! Πολλοί εξ αυτών θεωρούν πλέον ότι κάθε ταύτιση και σύγκριση μαζί του τους προκαλεί ζημία. Αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης δεν έχει κάνει κάτι για να τους διασκεδάσει τους φόβους. Δείχνει να αγωνιά περισσότερο να τρυπώσει σε κάποια αίθουσα και να κάτσει δίπλα στον κ. Σούλτς παρά να πετύχει την αναγνώριση από τους άλλοτε συντρόφους του, τους Ποδέμος.

Είναι φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας του 2017 δεν είναι ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα του 2015. Ο Αλέξης του 2015 ήταν ο Αλέξης της σύγκρουσης, ο Αλέξης που θα άλλαζε την Ευρώπη και θα την έκανε να μοιάζει με την Νότια Αμερική του Τσάβες. Για καλή τύχη της Ευρώπης και ακόμη καλύτερη δική μας, η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος οδήγησε τον Αλέξη μακριά από τέτοιες επικίνδυνες σκέψεις.

Ο έρωτας με την σοσιαλδημοκρατία δεν έχει ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Είναι καθαρά καιροσκοπικού χαρακτήρα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πίστεψε ξαφνικά στην σοσιαλδημοκρατία. Ήταν γι αυτόν μία αναγκαία επιλογή, την ώρα που ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς του με τον Λαφαζάνη και την Ζωή αναζητούσε ένα ιδεολογικό σωσίβιο. Και το βρήκε με ευκολία, καθώς ο κανονικός ιδιοκτήτης του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, έχει αφήσει ελεύθερο τον ζωτικό χώρο.

Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η συνέχεια στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα δείξουν τι θα συμβεί με την σοσιαλδημοκρατική αυτή αναλαμπή του κ. Τσίπρα. Αν το ΠΑΣΟΚ μπορέσει να ανακάμψει και να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασε, τότε τελειώνει αυτόματα και αυτή η ιδεολογική περιπέτεια του Αλέξη. Σε διαφορετική περίπτωση, να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία: Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί και να μετακομίσει στο Καστρί!

Και για να απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σοσιαλδημοκράτης. Κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρξε ούτε κομμουνιστής. Εκεί στην Λαϊκή Δεξιά να προσέξουν! Διότι με την ευκολία που ελίσσεται και την φόρα που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί στο μέλλον ως ο μοναδικός γνήσιος συνεχιστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Εθνάρχη…

Θανάσης Μαυρίδης
http://www.liberal.gr/arthro/168085/apopsi/th-mauridis/einai-o-alexis-sosialdimokratis.html