08 Αυγούστου 2017

Το Θείο βρέφος είναι το θαύμα που περίμενε ο Αλέξης!

Εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης. Η μόνη αξία που μπορεί κανείς να αναζητήσει σε αυτή την χρεοκοπημένη πολιτική μετοχή είναι η διαπίστωση ότι τα πράγματα θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολα για τον Αλέξη, έτσι ώστε να αναγκαστεί να εκτεθεί δημόσια το «θείο βρέφος». Μην έχετε αμφιβολία. Η βροχή των αποκαλύψεων θα βγάλει και άλλα σαλιγκάρια της… συναίνεσης στην επιφάνεια.


Το αρχικό σχέδιο των υπερτιμημένων πολιτικών εγκεφάλων που περιβάλουν με την σοφία τους τον Αλέξη Τσίπρα ήταν η μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε έναν πολιτικό δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα πρότυπα της Ένωσης Κέντρου στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Ένωση Κέντρου διαλύθηκε και απορροφήθηκε στην συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ, μία τύχη που η Ιστορία θα επιφύλασσε και στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον επέλεγε (ή και επιλέξει στο ορατό μέλλον) τον δρόμο της συνεργασίας με την… Κεντροαριστερά του κ. Τσίπρα.

Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος ήταν και εξακολουθεί να είναι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από έναν συνασπισμό ακροαριστερών οργανώσεων σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία στις επόμενες… δεκαετίες. Δηλαδή, το πέρασμα της χώρας σε μία νέα εποχή επικυριαρχίας της κεντροαριστεράς, αν δεχτούμε ότι η πρώτη σχετική περίοδος ήταν εκείνη του Ανδρέα Παπανδρέου. Η απλή αναλογική και οι γέφυρες προς πολιτικές ομάδες της λαϊκής Δεξιάς εξυπηρετεί, επίσης, αυτή την στρατηγική.

Ο Κώστα Λαλιώτης έχει «ξεχάσει» αυτές ακριβώς τις ομάδες της λαϊκής Δεξιάς, όταν μας λέει ότι ο «λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Προφανώς ο Πάνος ο Καμμένος, όπως και Δεξιοί υπουργοί που συμμετέχουν στην σημερινή κυβέρνηση, πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό. Ο κ. Λαλιώτης, λοιπόν, δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα γι' αυτούς. Διότι, προφανώς, το πρόβλημα του δεν είναι γενικώς και αορίστως η Δεξιά. Αλλά η Δεξιά που δεν συνεργάζεται με τον κ. Τσίπρα και απειλεί την μακροημέρευση της εξουσίας του. Ο Κ. Λαλιώτης ήταν πάντα φίλος της προπαγάνδας και συνήθως η κατηγορία αυτή των ανθρώπων είναι εχθροί της αλήθειας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή την στιγμή μία ευκαιρία να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή σε ρόλο πρωταγωνιστή. Κι είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρχει ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το ΠΑΣΟΚ κράτησε πιο υπεύθυνη στάση από τα άλλα κόμματα στην αντιμετώπιση της κρίσης [ΔΕ: Ε, λέει και καμιά.... υπερβολή ο σεβαστός κ. Μαυρίδης] κι αυτό τελικά το πλήρωσε και μάλιστα με υπερβολικό τίμημα! Από τα παράδοξα της Ιστορίας! Κι όμως συνέβη! Οι «αδικίες» δεν διορθώνονται πάντα στην πραγματική ζωή. Αυτό, λοιπόν, που συμβαίνει τώρα με τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, είναι μία από τις σπάνιες φορές που η ζωή δίνει την ευκαιρία για ένα χαρούμενο τέλος! Θα αγοράσει» αυτό το σενάριο το ΠΑΣΟΚ; Ναι, αν δεν δώσει το φιλί της ζωής στον Αλέξη Τσίπρα.

Κι εδώ που τα λέμε, θα ήταν καθαρή αυτοκτονία να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την παραμικρή σχέση με την σοσιαλδημοκρατία. Εκτός κι αν δεν ενοχλούνται από τα όσα συνέβησαν το 2015 ή από την στήριξη που παρέχει αυτό το κόμμα (το μοναδικό στην Ευρώπη) στο καθεστώς του Μαδούρο.

Ακόμη κι αν το σενάριο αυτό, της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, ήταν ισχυρό πριν από λίγο καιρό, σήμερα φαίνεται αδύναμο. Παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί ακόμη και εφημερίδες για να υποστηριχτεί μία τέτοια πορεία. Κατά συνέπεια ήταν φυσικό να βγει και να μιλήσει ο κ. Λαλιώτης και να υποστηρίξει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η Δεξιά. Άρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα που κόντεψε να τινάξει την χώρα στον αέρα. Δεν μας έκανε εντύπωση ότι ο Κώστας Λαλιώτης βγήκε και μίλησε για να πει αυτά που είπε. Θα μας έκανε εντύπωση αν δεν υποστήριζε τις θέσεις του. Για τον Κώστα Λαλιώτη μπορεί κανείς να πει πολλά. Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει είναι για ασυνέπεια.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
http://www.liberal.gr/arthro/157921/apopsi/th-mauridis/to-theio-brefos-einai-to-thauma-pou-perimene-o-alexis-.html