13 Αυγούστου 2017

Αλβανία: Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις ακινήτων και η υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς

Σε αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητας από -κατ’ επίφαση- ομογενείς, που συνεργάζονται στενά με τις αλβανικές αρχές κατά της ελληνικής μειονότητας, προχωράει η Αθήνα, απαντώντας στις συνεχιζόμενες κατεδαφίσεις ακινήτων και την υφαρπαγή περιουσιών που ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς από τα Τίρανα.


Από την επόμενη μέρα της επανεκλογής του Έντι Ράμα, τα Τίρανα ξεκίνησαν στις γνωστές πρακτικές πίεσης των Ελλήνων της Χειμάρρας. Στις 17/7/2017 εστάλησαν από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» -που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού- νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης σε ιδιοκτήτες ακινήτων στο χωριό Δρυμάδες, τα οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της αλβανικής κυβέρνησης.

Οι αλβανικές μεθοδεύσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος κατά την πρόσφατη εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στην Πρέβεζα δήλωσε: «Μόνον οι χώρες που γνησίως συνιστούν κράτη δικαίου πληρούν την ελάχιστη και πλέον αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει στην Αλβανία πως η ευρωπαϊκή προοπτική της, συνεπάγεται στον σεβασμό και στην προσήλωση των Τιράνων στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις αρχές του κράτους δικαίου και την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων.

«Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών.

Με δηλώσεις του ο ομογενής βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, καυτηρίασε τις μεθοδεύσεις Ράμα επισημαίνοντας πως μοναδικός τους στόχος είναι η αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώς εις βάρος των Ελλήνων της περιοχής

Τα κόμματα της μειονότητας, Ομόνοια και ΚΕΑΔ, και άλλοι μειονοτικοί φορείς ανακοίνωσαν για τις 14/8/2017 μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στην Χειμάρρα, κατά της υφαρπαγής των περιουσιών τους, που μαθηματικά θα οδηγήσει στον αφελληνισμό της περιοχής και στον ξεριζωμό του ελληνικού πληθυσμού.