08 Αυγούστου 2017

Γιατί μισούν τον Πύρρο;

Του Θανάση Χειμωνά

Το γεγονός ότι ο Πύρρος Δήμας υπήρξε ολυμπιονίκης σαφώς και δεν τον βάζει στο απυρόβλητο. Η αθλητική ιστορία (στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο) είναι γεμάτη από υπεραθλητές που σε πολλά άλλα στάθηκαν απελπιστικά κατώτεροι των περιστάσεων. Στην περίπτωση του Πύρρου όμως τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Ο τρις χρυσός ολυμπιονίκης στην άρση βαρών δέχεται μια απίστευτης έκτασης και χυδαιότητας επίθεση εδώ και μέρες. Ο Πύρρος δεν συνελήφθη ποτέ ντοπαρισμένος παρότι πέρασε δεκάδες τεστ [ΔΕ: Πέρασε πάνω από 500 ελέγχους ενώ είναι "Πρεσβευτής της WADA"!]. Υπήρξε πάντα χαμηλών τόνων και δεν απασχόλησε ποτέ τα ΜΜΕ με την προσωπική του ζωή. Ποτέ δεν έκανε δηλώσεις για «ανωτερότητα της ελληνικής φυλής», για «ελληνικό DNA» όπως άλλοι.


Όχι φίλοι μου. Ο Πύρρος Δήμας διέπραξε ένα πολύ μεγαλύτερο (για ορισμένους) έγκλημα από όσα ανέφερα παραπάνω: Είχε το θράσος να αμφισβητήσει την Εθνοσωτήριο Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Και μάλιστα δύο φορές. Την πρώτη υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον βασικό λόγο για τον οποίο μετανάστευσε στις ΗΠΑ εξαιτίας των τεράστιων περικοπών στις επιχορηγήσεις της ομοσπονδίας άρσης βαρών, την δεύτερη μέσω ενός άρθρου του στην Καθημερινή όπου απέρριπτε την υπέροχη έμπνευση της απονομής της σημαίας στις παρελάσεις μετά από κλήρωση.

Ο Πύρρος Δήμας ήταν πλέον και επίσημα ένας Εχθρός του Λαού. Η επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον του όφειλε να είναι λυσσαλέα. Κατά τα ειωθότα, αξιοποιήθηκαν οι ορδές των έμμισθων συριζοτρόλ. Αν βάλετε το όνομα «Δήμας» στην αναζήτηση του Twitter (μη βάλετε «Πύρρος» γιατί πολλοί συριζαίοι, ως αμόρφωτοι που είναι, το γράφουν με ένα –ρ οπότε δεν θα σας βγάλει όλα τα αποτελέσματα) θα διαβάσετε εκατοντάδες σχόλια τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να φιγουράρουν στο φόρουμ του site της Χρυσής Αυγής. Μαθαίνουμε λοιπόν πως ο Πύρρος «ψήφισε μνημόνια» (κάτι που φυσικά δεν έκανε, κάνει και θα ξανακάνει ο ΣΥΡΙΖΑ), πως «δεν είναι Έλληνας» (είναι γνωστό πως οι συριζαίοι ΔΕΝ είναι ρατσιστές), πως ντοπαριζόταν επειδή δεν κάρφωσε τους συναθλητές του που αποδεδειγμένα το έκαναν (συριζαίικη λογική…), πως είναι «αγράμματο γίδι» (sic- εδώ κολλάει η γνωστή παροιμία για τον γάιδαρο και τον πετεινό) μαζί με διάφορες σεξουαλικές βρισιές, μέχρι και υπόνοιες για την ερωτική του ταυτότητα. To κακό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Τσίπρα και σε θεσμικό επίπεδο, με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη να τον ειρωνεύεται και ουσιαστικά να τον χαρακτηρίζει υποχείριο της Νέας Δημοκρατίας, τον δε αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο να ρίχνει σπόντες για «μη καθαρά» μετάλλια. Η τακτική είναι συνηθισμένη: Ένα blitzkrieg άνανδρης καφρίλας με στόχο την αποδόμηση του αντιφρονούντα.

Φυσικά, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Ο Δήμας είχε γίνει σάκος του μποξ και πέρυσι από τους συριζαίους με την Αυγή να φτάνει στο σημείο να απαξιώνει συνολικά το άθλημα της άρσης βαρών.

Δεν νομίζω να υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο μιας κυβέρνησης που λοιδορεί και υβρίζει δημοσίως και με κάθε μέσο έναν ολυμπιονίκη της μόνο και μόνο επειδή διαφώνησε με την πολιτική της. Είναι πάντως λογικό να έχουν τον Πύρρο στη μπούκα. Πέρα από την αμφισβήτηση στο αγαπημένο τους κόμμα αλλά και την σύντομη θητεία του στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να του συγχωρήσουν το ότι είχε εμποδίσει τους (συμπαθείς γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ) χρυσαυγίτες να ξυλοκοπήσουν τον «προδότη» Πέτρο Τατσόπουλο μέσα στην Βουλή.

Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχάσω την νίκη του Πύρρου Δήμα (μαζί με εκείνη της Βούλας Πατουλίδου) στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992. Εκείνα τα δύο χρυσά μετάλλια, κατά την ταπεινή μου άποψη, άξιζαν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε νίκη κατέκτησε η Ελλάδα σε ατομικό αγώνισμα έκτοτε. Και φυσικά, ο Πύρρος είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες αθλητές των οποίων η αξία αναγνωρίστηκε στο Εξωτερικό καθώς, ως γνωστόν, η ομοσπονδία άρσης βαρών των ΗΠΑ του εμπιστεύτηκε τη θέση του ειδικού συμβούλου. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά όταν ήταν τομεάρχης Αθλητισμού και εγώ είχα τον Πολιτισμό στο ΠΑΣΟΚ. Συνάντησα έναν άνθρωπο χαμογελαστό και φιλικό. Ένας άνθρωπο προσιτό και καθόλου ψωνισμένο-αν και είχε άπειρους λόγους για να είναι.

Αυτόν τον άνθρωπο βρίζουν τις τελευταίες μέρες οι υπάλληλοι της Κουμουνδούρου. Μέχρι να πέσει η γραμμή για τον επόμενο.

http://www.liberal.gr/arthro/157964/apopsi/th-cheimonas/giati-misoun-ton-purro.html