12 Ιουλίου 2017

DIGEA: Καμία ανανέωση με την ΕΡΤ χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα

Η DIGEA δεν προτίθεται να ανανεώσει την σύμβαση με την ΕΡΤ, η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου του 2017, εάν η κρατική τηλεόραση δεν δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορεί να εκπέμψει μέσω του δικτύου της.


Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος, Κώστας Κιμπουρόπουλος, και ο αντιπρόεδρος, Πάνος Κυριακόπουλος, του Διοικητικού Συμβουλίου της DIGEA.

Όπως τόνισαν, αν και στην ΕΡΤ το δημόσιο έχει παραχωρήσει από το 2015 δύο πολυπλέκτες, η δικτύωσή τους ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ψηφιακοί πομποί σε αρκετά σημεία της επικράτειας, ωστόσο οι 4 διαγωνισμοί που έχουν διεξαχθεί για το λόγο αυτό έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Σύμφωνα με την ενημερώση των κυρίων Κιμπουρόπουλου και Κυριακόπουλου, οι επιτελείς της κρατικής τηλεόρασης είχαν δεσμευθεί στη Βουλή πριν από 1,5 έτος, ότι εντός έξι μηνών θα είχε ολοκληρωθεί η δικτύωση των πολυπλεκτών, ωστόσο ακόμα παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου η ΕΡΤ να μπορεί να εκπέμψει μέσω του δικτύου της.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της DIGEA, το γεγονός πως η ΕΡΤ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί έναν από τους πολυπλέκτες της DIGEA, δημιουργεί «ντόμινο» και στις υφιστάμενες αποφάσεις, όπως την εισήγηση του ΕΣΡ για τη δημοπράτηση επτά αδειών γενικού ενημερωτικού περιεχομένου.

Η DIGEA εγκαλεί την κυβέρνηση και για απουσία κεντρικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες εκπομπής, ζήτημα που άπτεται της βέλτιστης αξιοποίησης του φάσματος και κατ'επέκταση του δημοσίου συμφέροντος.

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση στην νέα τεχνολογία, DVB T2, η πολιτεία δεν έχει δεσμευθεί ακόμα δημοσίως για το ποιο πρότυπο θα υιοθετηθεί στην Ελλάδα.

Η νέα τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να εκπέμπουν 6 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας σε κάθε έναν από τους πολυπλέκτες της DIGEA, από τέσσερα που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την DIGEA με το υπάρχον σύστημα εκπομπής το οποίο προκρίνει την ταυτόχρονη εκπομπή προγραμμάτων υψηλής και κανονικής ευκρίνειας το δίκτυο επιτρέπει την εκπομπή έως και 12 προγραμμάτων.

Το ζήτημα των νέων τεχνολογιών είναι μείζονος σημασίας σύμφωνα με τη DIGEA, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο διεξάγεται η διαπραγμάτευση για το μοίρασμα των συχνοτήτων από τις όμορες χώρες.

Σε περίπτωση μάλιστα που δεν αποσαφηνίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό μοντέλο εκπομπής, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να θεωρήσουν όμορες χώρες πως υπάρχει αποθεματοποίηση του φάσματος και να ζητήσουν τμήμα αυτού για δική τους χρήση.

Η Τουρκία θα ξεκινήσει το 2018 τη μετάβαση από την αναλογική εκπομπή στην ψηφιακή και αναμένεται να υϊοθετήσει την τεχνολογία DVB T2 μέσα στο 2019. Σε περίπτωση που δεν πράξει η Ελλάδα το ίδιο, τότε υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να εκπέμψουν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ως εκ τούτου, η DIGEA καλεί την κυβέρνηση να υϊοθετήσει έναν οδικό χάρτη για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία της αγοράς και ενημέρωση του κοινού.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χωρητικότητας του υφιστάμενου φάσματος, σύμφωνα με την DIGEA υπάρχει η δυνατότητα εκπομπής έως και δώδεκα προγραμμάτων, ενημερωτικού γενικού αλλά και θεματικού περιεχομένου.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/350981/digea-kamia-ananeosi-me-tin-ert-horis-safes-hronodiagramma/