14 Ιουλίου 2017

Η μαφία κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στο Βεζούβιο [εικόνες & βίντεο]

Την ιταλική μαφία δείχνει ένας δημοσιογράφος ως υπεύθυνη για τη μεγάλη πυρκαϊά στο Βεζούβιο, κοντά στη Νάπολη, που ανάγκασε εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες να εγκαταλείψουν άρον άρον τις εστίες τους.


Σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο ειδικός σε θέματα που αφορούν στη μαφία Ρομπέρτο Σαβιάνο είπε ότι για την πύρινη λαίλαπα στις πλαγιές του φημισμένου ηφαιστείου ευθύνονται «εγκληματικές οργανώσεις».



Ο Σαβιάνο υποστηρίζει ότι οι πυρκαϊές ξεκίνησαν είτε από την καύση απορριμάτων σε παράνομες χωματερές είτε ως συντονισμένη προσπάθεια να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή.


Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέχιζαν μέχρι αργά χθες το βράδυ τις προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαϊά, που ενισχύεται από την υψηλή θερμοκρασία και την ξηρασία. Η αστυνομία και η εισαγγελία θεωρούν ότι οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών. Ήδη συνελήφθη ένα άτομο, που ταυτοποιήθηκε από βίντεο κλειστού κυκλώματος, όπως μεταδίδει η εφημερίδα La Repubblica.



Οι πυρκαϊές αποτέφρωσαν χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις καθώς και το φυσικό καταφύγιο ενός κρατήρα.


Η περιοχή γύρω από το Βεζούβιο αποκαλείται «χώρα της φωτιάς» λόγω των παράνομων αποτεφρωτήρων που έχει εγκαταστήσει εκεί η Καμόρα για την καύση τοξικών αποβλήτων -σημαντική πηγή εσόδων για τη μαφία.

«Αν έβαλε κάποιος φωτιά στο Βεζούβιο, θέλω να πάει φυλακή για 15 χρόνια», είπε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Τζιαν Λούκα Γκαλέτι.