17 Ιουλίου 2017

Νέα επίθεση Τσίπρα σε δικαστές, από το υπ. Εργασίας: Δεν βοηθούν αλλά προστατεύουν τους εργοδότες

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε εκ νέου στη Δικαιοσύνη ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά από το υπουργείο Εργασίας, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα ρύθμιση για τα μπλοκάκια.


Ξεκινώντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όταν υπάρχει βούληση δεν φοβάσαι τη σύγκρουση με κακομαθημένους εργοδότες» και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώσουν συστημικές τράπεζες.

Στο σημείο αυτό ήταν που αναφέρθηκε στο θέμα των «εγκλωβισμένων εργαζομένων» και επιτέθηκε εκ νέου στη Δικαιοσύνη: «Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και επειδη υπάρχει το φαινόμενο της τακτικής δικαιοσύνης, που δεν βοηθάει, προστατεύοντας τους εργοδότες, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ενίσχυση των εργαζομένων και επανεκπαίδευσή τους».

Η ρύθμιση για τα μπλοκάκια

Μιλώντας για τα μπλοκάκια, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να δηλώσουν ως μισθωτούς τους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή απασχολούνται με μπλοκάκι.

«Άλλο η εικονική και άλλο η πραγματική επιτυχία»

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «μας δίνεται η ευκαιρία να ξεχωρίσουμε την εικονική ανάκαμψη επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την ανάκαμψη που έχει ευδιάκριτα αποτελέσματα στην πραγματική ζωή».

«Είδηση θετική και ΜΜΕ τα τελευταία 2 χρόνια ίσως να είναι ασύμβατες έννοιες», είπε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας πυρά στα μέσα ενημέρωσης, για να τονίσει πως για εκείνον θετική είδηση είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Μιλώντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας, ανέφερε πως «έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%» και αναφέρθηκε και στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», λέγοντας ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας.

«Εθνικός στόχος η ανάκτηση της εργασίας»

«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια εικόνα κοινωνικής καταστροφής», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός και έθεσε ως στόχο τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος. «Ο πιο σημαντικος εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας», είπε. «Δεν έβρεξε ανάπτυξη, ούτε θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Εύσημα στο ΣΕΠΕ

Στη συνέχεια περιέγραψε τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, για να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας».

Ευχαρίστησε, δε, τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, λέγοντας ότι είναι «απαραίτητο και κρίσιμο για την προστασία των εργαζόμενων και στόχος είναι να εντείνει τους ελέγχους που περνάει μέσα από την ενίσχυση των υπηρεσιών και μέσα από την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων».

Αχτσιόγλου: Βασικοί στόχοι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα θεμέλια για κοινωνικό κράτος

Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τους δύο στόχους του υπουργείου της.

«Ο πρώτος στόχος που θέσαμε ήταν το υπουργείο να αντιμετωπίσει την εκτίναξη της ανεργίας και να θέσει τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους που απουσίαζαν από τον τόπο μας. Και στους δυο στόχους ανταποκρινόμαστε ολοένα και περισσότερο», είπε.

Και συμπλήρωσε ότι «ο πρώτος νόμος που έφερε στη Βουλή αυτή η κυβέρνηση ήταν η κάλυψη για τα είδη πρώτης ανάγκης, επιδότηση ενοικίου και αυτή η τεράστιας σημασίας παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης, φιλοδοξεί να είναι πυρηνικό στοιχείο για το κράτος πρόνοιας. Επιδιώκει να είναι το εργαλείο για την επιστροφή των φτωχοποιημένων ανθρώπων στην κοινωνική ζωή. Πρόκειται για μια παρέμβαση τεράστιας κοινωνικής σημασίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας τονίζοντας ότι «η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ποσοστό 21,7% για τον Απρίλιο, περίπου πέντε μονάδες κάτω» από τον αρχικό στόχο από τον οποίο ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση.

Τα πρόστιμα στις συστημικές τράπεζες

Έχουμε βάλει πρόστιμα σε συστημικές τράπεζες που ξεπερνούν 1,9 δις ευρώ, είπε η κ. Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άβατα στις εργασιακές σχέσεις».

Νομοσχέδιο για απλήρωτη-αδήλωτη εργασία

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες στην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, κάνοντας λόγο για στήριξη του υπουργείου εργασίας σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr