14 Ιουλίου 2017

Η Κονιόρδου απέσυρε νομοθετική ρύθμιση λόγω Φίλη και Ξυδάκη

Σε απόσυρση νομοθετικής ρύθμισης που θα έδινε τη δυνατότητα έγκρισης έργων σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς υπουργική απόφαση, αναγκάστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.


Το σήμα για υποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού έστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και Νίκος Ξυδάκης οι οποίοι διαφώνησαν έντονα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ζήτησε ευθέως την απόσυρση της διάταξης και ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση για την επείγουσα διαδικασία ψήφισης που ακολουθήθηκε.

Χαρακτήρισε μάλιστα «βόμβα» το επίμαχο άρθρο 67 του νομοσχεδίου που προέβλεπε ότι δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία, ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων στις οποίες μετέχει ως συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από κοντά και ο Ν. Ξυδάκης ο οποίος κατήγγειλε ότι η επίμαχη διάταξη θα άνοιγε το δρόμο για να γίνονται "χωρίς πολιτική ευθύνη και επιστημονική γνωμοδότηση" έργα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά. Ζήτησε, μάλιστα, να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

Ετσι η Λυδία Κονιόρδου απέσυρε την επίμαχη διάταξη από το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.