14 Ιουλίου 2017

Κρας τεστ για τους υπουργούς μέχρι…τον ανασχηματισμό -Οι αμετακίνητοι και αυτοί που θα αποχωρήσουν

Από το πρώτο τεστ μετά την αξιολόγηση περνούν ήδη τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ότι «θα κριθούμε από τα έργα και όχι από τα λόγια».


Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί κανείς από τον κανόνα, όταν  σημάνει η ώρα του ανασχηματισμού. Και στελέχη με καλή γνώση των πραγμάτων  δεν αποκλείουν - αν και εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο- να υπάρξουν τελικά μόνο «κάποιες παρεμβάσεις στα σημεία». Αν και ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να πάρει το ρίσκο και να κάνει προβλέψεις.

Ενώ δεν αποκλείεται κατά πληροφορίες του iefimerida να γίνουν και κάποιες αλλαγές, όχι απαραίτητα σε επίπεδο υπουργείων.

Τσίπρας τσεκάρει αποδόσεις
Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα για τις επιδόσεις υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών. Για το ποιοι έχουν κατεβάσει μολύβια και είναι μη παραγωγικοί, αλλά και για την απόδοση των βουλευτών που τους παρακολουθεί ενίοτε. Καθώς είναι κοινή πεποίθηση στο Μαξίμου ότι θα πρέπει και κοινοβουλευτικά να ανεβάσουν στροφές και να αναβαθμιστεί η Κ.Ο.

Ποιοι παίρνουν καλό βαθμό
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μαζί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είναι όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα το δίδυμο που αξιολογείται με πολύ καλό βαθμό.
Ειδικά για την κ. Αχτσιόγλου έχει ειπωθεί από πολλούς συντρόφους της ότι δεν ανήκε στους «υποχωρητικούς» έναντι των δανειστών και ειδικά τις μέρες της διαπραγμάτευσης σήκωσε βαρύ φορτίο. Τις επόμενες μέρες μάλιστα o κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το υπουργείο εργασίας, όπως είχε προγραμματιστεί η εν λόγω επίσκεψη πριν μπει στο νοσοκομείο.

Στους «καλούς υπουργούς» συγκαταλέγονται η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κάνει μετρημένες πια δημόσιες εμφανίσεις. Και ο χαμηλών τόνων νυν υπουργός Επικρατείας και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος.
Αρκετά ενισχυμένος είναι και ο ρόλος του αυστηρού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο καθήκον να κρατάει το χαλινάρι των δημόσιων δαπανών και να εγγυάται την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.

Γρίφος η «περίπτωση Τσακαλώτου»
Από σαράντα κύματα έχουν περάσει οι σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου, καθώς τους τελευταίους έξι μήνες δεν ήταν πάντα ρόδινες. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις. Με αποκορύφωμα ένα επεισόδιο για το επικοινωνιακό της όλης υπόθεσης στο eurogroup του Φεβρουαρίου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλες τις κομματικές συνεδριάσεις οι δυο τους μιλούν πάντα ανοιχτά, ακόμα κι αν χρειαστεί να διαφωνήσουν. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει καλή σχέση με όλους τους υπουργούς. Όσοι τον γνωρίζουν, λένε ότι πολλά θα κριθούν από το αν επιθυμεί και ο ίδιος να συνεχίσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εκ των βασικών μελών της κίνησης των «53» και επηρεάζει μία "καλή" μερίδα βουλευτών. Ενώ με δεδομένο ότι η συμφωνία φέρει την υπογραφή του, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι «ο Ευκλείδης δεν πάει πουθενά». Συν τοις άλλοις του έχουν αμέριστη εκτίμηση και εκτός συνόρων, οπότε είναι μάλλον λογικό αν, βέβαια, όλα κυλήσουν ομαλά, να είναι αυτός που θα πιστωθεί  την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018.

Προκαλούν προβληματισμό
Την άγουσα –ακούγεται όλο και περισσότερο- ότι θα πάρει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος δείχνει να μην προσαρμόζεται στα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιθέτως, ενισχυμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η περίπτωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Αμετακίνητοι
Στην «ομάδα» των αμετακίνητων ,τέλος, είναι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ισχυρός είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, με τον τελευταίο μάλιστα να τον καλύπτει συνεχώς σε 'όλες τις επιθέσεις που εξαπολύει είτε ενάντια στα ΜΜΕ, είτε ενάντια στη Δικαιοσύνη. Πανίσχυρο τέλος, είναι το δίδυμο που ακούει στο όνομα Δημήτρης Τζανακόπουλος-Νίκος Παππας.

iefimerida.gr