14 Ιουλίου 2017

Η 5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας

Του Σάκη Μουμτζή

Το 1936, στον Ισπανικό Εμφύλιο πόλεμο τέσσερις φάλαγγες των εθνικιστών πολιορκούσαν την Μαδρίτη. Όταν ρώτησαν τον επικεφαλής των φρανκιστών στρατηγό Εμίλιο Μόλα, ποια φάλαγγα θα εισέλθει πρώτη στη Μαδρίτη, αυτός απάντησε «η 5η φάλαγγα», διευκρινίζοντας πως εννοεί τους οπαδούς του Φράνκο που βρίσκονται μέσα στην πρωτεύουσα και υπονομεύουν την άμυνα των δημοκρατικών.


Έκτοτε, καθιερώθηκε αυτός ο όρος και σημαίνει την, εκ των έσω, υπονόμευση κυρίως του φρονήματος μιας παράταξης, με προπαγάνδα, ψευδείς ειδήσεις, δολιοφθορές.

Δυστυχώς πεμπτοφαλαγγίτες υπάρχουν και στην πολιτική. Και στη Νέα Δημοκρατία είναι πολλοί αυτοί που με μόνιμη γκρίνια, κακόβουλους ψιθύρους, ύπουλη αρθρογραφία, κάνουν το παν για να μην χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, ή για να ψαλιδίσουν το εύρος της νίκης της.

Και βέβαια, δεν αναφέρομαι στα στελέχη της παράταξης που διαφωνούν ευθαρσώς με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Σε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές, αλλά η συστράτευση στην κοινή προσπάθεια δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από αυτές τις διαφοροποιήσεις. Η πίστη στη νίκη πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που με το πρόσχημα των υποδείξεων και της «καλόπιστης» κριτικής, όπως λένε, παρουσιάζουν σε μόνιμη βάση τις αρνητικές πλευρές της Νέας Δημοκρατίας, παραβλέποντας συγχρόνως όλα τα θετικά σημεία της. Και που είναι πολλά.

Κάνοντας δήθεν «αντικειμενική» και «ψύχραιμη» ανάλυση αναπαράγουν ουσιαστικά τον κυβερνητικό λόγο.

Αναφερόμενοι ξεδιάντροπα στην «ανεπάρκεια του Κούλη», κλείνουν τα μάτια τους στο δημοσκοπικό double score και στην υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα. Αποσιωπούν την κοινοβουλευτική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εκστασιάζονται με τους «δεκάρικους» του Παυλόπουλου.

Κάνουν πως δεν βλέπουν τις εξωθεσμικές δραστηριότητες του Π. Καμμένου, ενώ εκθειάζουν την δραστηριότητα του Δ. Παπαγγελόπουλου. Είναι προφανές πως ενώ δηλώνουν και γράφουν πως στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, στην ουσία στηρίζουν το «σύστημα» Παυλόπουλου—Παπαγγελόπουλου. Ένα σύστημα που λειτουργεί υποστηρικτικά στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενώ η σημερινή κυβέρνηση είναι, κατά γενικήν ομολογία, η χειρότερη της Μεταπολιτεύσεως, αυτοί ασχολούνται με τα πεπραγμένα του Σημίτη και του Γεωργίου. Άκρα του τάφου σιωπή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν διαβάσει κάποιος τα «ψεκασμένα» πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους, θα νομίσει πως σήμερα συγκυβερνά ο Μητσοτάκης με τον Σημίτη. Και δυστυχώς ευτέλισαν και την πιο ιστορική εφημερίδα της χώρας. Την κατέστησαν θεραπαινίδα ενός σκοτεινού συστήματος εξουσίας, που δρα ανεξέλεγκτα στο παρασκήνιο της πολιτικής.

Επειδή θεωρούν πως η Νέα Δημοκρατία είναι ιδιοκτησία τους, ποτέ δεν «χώνεψαν» πως η παράταξη αυτή προσπαθεί να αποκτήσει άλλη φυσιογνωμία, που διαμορφώνεται ερήμην τους. Δεν έχουν αυτοί λόγο, πλέον, μέσα στο κόμμα.

Τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη και οι εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ακουμπήσουν τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί είναι θωρακισμένοι πολύ καλά απέναντι στον λόγο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όμως ό,τι γράφεται και λέγεται εντός των τειχών δημιουργεί εντυπώσεις και παράγει αμφιβολίες. Προσπαθεί να δηλητηριάσει σιγά-σιγά την πίστη του Νεοδημοκράτη στην παράταξη του και στην πολιτεία του αρχηγού της. Λειτουργεί σαν 5η φάλαγγα.

Γι' αυτό και πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω τους. Οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί της υπονόμευσης.

http://www.liberal.gr/arthro/152589/apopsi/s-moumtzis/i-5i-falagga-tis-neas-dimokratias.html