18 Ιουνίου 2017

Γαλλία: Νίκη με απόλυτη πλειοψηφία για τον αχταρμά Μακρόν στη «σκιά» της αποχής-ρεκόρ

[Ένας ιδεολογικός πολτός, από Μέρκελ μέχρι Βαρουφάκη, το άτομο... σε 1-1,5 χρόνο θα έχει την κατάληξη του ΓΑΠ...]

Το κίνημα του Γάλλου προέδρου, La Republique en Marche, εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες (επί συνόλου 577) σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll για τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών - Στο 57%-58% εκτιμάται ότι θα ανέλθει η αποχή

Το κίνημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, La Republique en Marche, εξασφαλίζει 355 έως 425 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, που μεταδόθηκε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 125 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 49, η Ανυπότακτη Γαλλία 30 και το Εθνικό Μέτωπο 8 έδρες.



Ο εκλογικός αυτός θρίαμβος, καθώς στο κόμμα του Μακρόν θα αρκούσαν και οι 289 έδρες, για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, επί συνόλου 577 εδρών στη γαλλική Βουλή, αναμένεται ότι θα παράσχει στο νέο «χρυσό παιδί» της Γαλλίας την αναγκαία στήριξη, για να περάσει τους ερχόμενους μήνες τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο -μέρος μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με την οποία θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι οι απανωτές εκλογικές διαδικασίες στη Γαλλία τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν κουράσει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν μάλλον με ανακούφιση το τέλος μιας επτάμηνης, δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, με πολλά σκάνδαλα και ανατροπές.

Αυτό αποτυπώθηκε εν πολλοίς και στα ποσοστά της αποχής, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 57%-58% -ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Σήμερα θα φθάσει το 57%, σύμφωνα με τα ινστιτούτα Ipsos-Sopra Steria και Kantar Sofres, ή το 58%, σύμφωνα με το Elabe, που έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους τρεις ώρες πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Στις 18:00 (ώρα Ελλάδος), η συμμετοχή στην περιφέρεια του Παρισιού έφθανε το 35,33%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε πτώση σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών (40,75%) και μικρότερη κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Σοσιαλιστές: Παρελθόν ο Καμπαντελίς
Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.