25 Ιουνίου 2017

Η στήριξη Τσίπρα σε Καμμένο δημιουργεί «συνευθύνη» για τις συνομιλίες με τον Γιαννουσάκη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την «απολογία» του Πάνου Καμμένου στη Βουλή ζητά επιμόνως η Νέα Δημοκρατία, μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη. Μάλιστα, στην Πειραιώς επωάζεται η σκέψη για κατάθεση πρόταση μομφής κατά του κ. Καμμένου, με στόχο να «στριμωχτεί» η κυβερνητική πλειοψηφία και να αναγκαστούν οι βουλευτές και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας να υπερασπιστούν, επί τρεις ημέρες, τις κινήσεις του κ. Καμμένου, αλλά και να αποκαλυφθεί η δράση του.


Για την Δευτέρα, ήδη έχουν προγραμματιστεί στη Βουλή να συζητηθούν οι σχετικές ερωτήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου  για την υπόθεση του Noor 1. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει ακόμα γνωστοποιήσει αν θα προσέλθει στη Βουλή, ωστόσο δύσκολα θα καταφέρει να «από δράσει». Σε κάθε περίπτωση, οι νέες αποκαλύψεις περί πολλαπλών συνομιλιών αλλά και η πίεση της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά τον «αναγκάζουν» να ανέβει στο βήμα της Βουλής για να δικαιολογήσει την στάση του.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προς στιγμήν εμφανίζεται να καλύπτει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με πρώτο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Ο κ. Κοντονής πρόσφατα στη Βουλή ουσιαστικά… αποθέωσε τις κινήσεις Καμμένου, λέγοντας ότι στόχος του ήταν να λάμψει η αλήθεια. «Αν τον κατηγορείτε για κάτι είναι ότι έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και προέτρεψε έναν κρατούμενο να μιλήσει και να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Αυτό είναι το αμάρτημά του;», τόνιζε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κατηγορώντας ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στηρίζει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτό, άλλωστε, αναμένεται να είναι το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου και του Πάνου Καμμένου στην «κονταρομαχία» της Δευτέρας. Ήδη σε σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η επιλογή της ΝΔ του κου Μητσοτάκη να λειτουργεί ως εντολοδόχος επιχειρηματικών συμφερόντων και συνήγορος ποινικών προσώπων, αποδεικνύει πόσο αδίστακτοι και επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν στη προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εξουσία».

Υπό αυτό το πλαίσιο, γίνεται φανερό πως η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα έχει ληφθεί. Θα στηριχθεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέχρι τέλους, μολονότι ο τρόπος που ενήργησε ενδεχομένως να μην είναι σύννομος. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός με την συγκεκριμένη στάση του αθωώνει τον κ. Καμμένο και αποδέχεται πως και ο ίδιος θα ενεργούσε ακριβώς όπως ο πολιτικός του «συνεταίρος». Ως εκ τούτου, πλέον την ευθύνη αναλαμβάνει προσωπικά ο κ. Τσίπρας και σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι υπόλογος, τότε ο πρωθυπουργός θα είναι με την σειρά του έκθετος.

http://www.liberal.gr/arthro/147621/politiki/2017/i-stirixi-tsipra-se-kammeno-dimiourgei-isonsuneuthunisin-gia-tis-sunomilies-me-ton-giannousaki--.html