19 Μαΐου 2017

Ο Μακρόν διαλέγει δημοσιογράφους για το κυβερνητικό ρεπορτάζ: Έξαλλα τα γαλλικά ΜΜΕ

Διευθυντές του έστειλαν ανοιχτή επιστολή - «Δεν είναι θέμα του προέδρου να αποφασίζει το ποιοι θα καλύπτουν την κυβέρνηση, αυτή είναι επιλογή των εκδοτών και της διεύθυνσης της καναλιών» αναφέρουν χαρακτηριστικά


 Άνω-κάτω είναι τα γαλλικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση του Ελιζέ ότι αυτό θα επιλέξει τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το κυβερνητικό έργο.
 
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας γαλλικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Εμμανουέλ Μακρόν , οι δημοσιογράφοι των περισσότερων γαλλικών ΜΜΕ εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για την απόφαση του όγδοου προέδρου της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας να ορίσει την δημοσιογραφική ομάδα με την οποία θα είναι σε επαφή. Σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα, δημοσιογράφοι μεγάλων γαλλικών μέσων επισημαίνουν ότι δεν είναι "δουλειά" του Μεγάρου των Ηλυσίων να επιλέγει αυτούς που θα καλύπτουν το ρεπορτάζ της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα γαλλικά ΜΜΕ που έσπευσαν να καταδικάσουν την πρωτοφανή κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης είναι οι δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου AFP, και των γαλλικών ΜΜΕ: "BFM TV", "Les Echos", "Europe 1", "Le Figaro", "Rédaction nationale de France 3", " Libération", "JT" , "Mediapart", "Le Monde", "RFI" "RMC", "RTL", "Télérama", "TF1".    

"Monsieur le Président" (Κύριε πρόεδρε!) , ξεκινά η επίμαχη επιστολή που υπογραμμίζει πως δεν εναπόκειται στο Μέγαρο των Ηλυσίων να επιλέγει τους δημοσιογράφους με τους οποίους θα είναι σε επαφή.

"Δεν είναι θέμα του προέδρου της Γαλλίας...να αποφασίζει για τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν την κυβέρνηση.  Αυτή είναι επιλογή των εκδοτών και της διεύθυνσης της καναλιών..."  

Η επίμαχη επιστολή φέρει των υπογραφή των Jean-Philippe Baille, διευθυντή του RTL, Frédéric Barreyre, διευθυντή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας, Luc Bronner, διευθυντή της "Le Μonde", Christophe Deloire, Γενικό Γραμματέα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, Duillaume Dubois, διευθυντή της "L'Express", Νάσιρα Ελ Μόαντμεντ, διευθύντρια του blog "Bondy", Jean-Marc Four, επικεφαλής της "Inter", Johan Hufnagel, διευθυντή των εκδόσεων της "Libération", Laurent Joffrin, διευθυντή της Libération, Eric Kervellec,Edwy Plenel, διευθυντή της "Mediapart" και Alexis Brézet, διευθυντή των εκδόσεων της "Le Figaro".