01 Απριλίου 2017

Φόβοι για καταστροφικό μέγα τσουνάμι σε Ισπανία και Πορτογαλία με εκατοντάδες νεκρούς!

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, να χτυπήσει καταστροφικό τσουνάμι τις ακτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.


Οι ισχυρισμοί για μέγα καταστροφικό τσουνάμι που απειλεί Ισπανία και Πορτογαλία έγιναν στο ντοκιμαντέρ La Gran Ola (The Great Wave). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι περιοχές αυτές είναι θλιβερά ανέτοιμες για μια τέτοια καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων.

Το πιθανό χτύπημα του τσουνάμι συγκρίνεται με τον σεισμό Great Lisbon του 1775 που προκάλεσε τσουνάμι, σκοτώνοντας πάνω από 10.000 ανθρώπους τον 18ο αιώνα στην Πορτογαλία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα ο Κόλπος του Cadiz που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστική περιοχή.

Οι συνεντεύξεις με μια σειρά από επιστήμονες της περιοχής έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες του σκηνοθέτη, καθώς φοβούνται ιδιαίτερα από την έλλειψη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να προετοιμαστούν για το επικείμενο χτύπημα του τσουνάμι.


"Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει άλλο τσουνάμι, αλλά πότε θα συμβεί", τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος ωκεανογραφίας των ισπανικών λιμανιών Begona Perez. Ο ερευνητής Luis Matias υποστήριξε ότι στον Κόλπο του Cadiz μπορεί να προκληθεί σεισμός οποιαδήποτε στιγμή.

Η τοποθεσία του Κόλπου του Cadiz καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή την περιοχή σε θαλάσσιους σεισμούς που μπορούν να δημιουργήσουν τσουνάμι. "Η μόνη αλήθεια είναι ότι κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν δείκτες στην περιοχή", τόνισε ο σκηνοθέτης Fernando Arroyo.

"Θα μπορούσε να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και να προκαλέσει πολύ υψηλές οικονομικές απώλειες. Για μέρες δεν θα μπορούν να εκκενωθούν μεγάλες περιοχές, δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα υπάρχει επικοινωνία, νερό και ολόκληρες πόλεις".

Πηγή: Dailymail