01 Απριλίου 2017

Τσίπρας-Λαφαζάνης στον Πούτιν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ακόμα και τα Παρθενώνεια Γλυπτά εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Τουλάχιστον, όμως, υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ακροπόλεως, το άγαλμα του Ιλισσού, που ανήκει στα γλυπτά τα οποία άρπαξε ο Έλγιν πριν από δύο αιώνες από την Ακρόπολη των Αθηνών. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, ιστορικής σημασίας.

Ο θεός-ποταμός, που κοσμούσε κάποτε ένα από τα αετώματα του Παρθενώνα, θα «αποκαλυφθεί» ακριβώς το μεσημέρι στο ισόγειο του μουσείου και θα παραμείνει εκεί μερικές ημέρες, ως προπομπός. Διότι, θα τον ακολουθήσουν και άλλα γλυπτά από τον διάκοσμο της κορωνίδας των μνημείων, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο πείστηκε να επιστρέψει με μακροχρόνιο δάνειο στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας, ως αντάλλαγμα, θα στείλουμε την Κόρη που αποστείλαμε πριν από ένα χρόνο στο Ερμιτάζ, για το επετειακό έτος Ελλάδας-Ρωσίας.


Πώς όμως επετεύχθη αυτό; Πώς συμφώνησε το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει μέρος στην αρχή, και κατόπιν, αν όλα πάνε καλά, όλα τα κλεμμένα «μάρμαρα του Παρθενώνα» όπως συνηθίσαμε να τα αποκαλούμε; Ας αναζητήσουμε τον Πούτιν πίσω από αυτό τον μείζονα επαναπατρισμό. Και συγκεκριμένα, εκείνον που τον προσέγγισε και που είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ρόλο-κλειδί έπαιξε η σύμβουλος του Βλ. Πούτιν, Ντιέν Ντουράκα.

Το παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, και νυν επικεφαλής της ΛΑΕ, κάθε άλλο παρά επιθυμεί να βοηθήσει τον Αλέξη Τσίπρα να βγει από τη δύσκολη στιγμή. Αλλά, επειδή είναι πατριώτης, όταν, προ μηνών, κατάλαβε ότι μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση των Παρθενώνειων Γλυπτών, μέσω των επαφών που πάντοτε διατηρεί με τον ρώσο πρόεδρο, δεν δίστασε. Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν μπορούσε να φανταστεί πως η επιστροφή θα γινόταν αυτές τις μέρες και θα την εκμεταλλευόταν η κυβέρνηση… Όπως και να έχει, είναι ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός της επιστροφής.

Ο Πούτιν, παρακάμπτοντας την βρετανική κυβέρνηση που ασχολείται μόνο με το Brexit, υποσχέθηκε στο νομικά αρμόδιο Βρετανικό Μουσείο μεγάλες εκθέσεις με σκυθικούς θησαυρούς και άλλα ευρήματα αμύθητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υποσχέθηκε χρηματοδότηση μιας νέας πτέρυγας, στην οποία θα γίνονται περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Βρετανικό Μουσείο κερδίζει από αυτό, επειδή η γενική είσοδος είναι ελεύθερη, λόγω του κληροδοτήματος Τέρνερ από το οποίο χρηματοδοτείται, όμως στις περιοδικές εκθέσεις βάζει τσουχτερό εισιτήριο.


Τι κερδίζει η Ρωσία; Σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες, την πρώτη έκθεση εκτός Βρετανίας μεγάλου μέρους της συλλογής των Παρθενώνειων Γλυπτών. Τα οποία πρώτα θα εκτεθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα εκεί και κατόπιν θα έρθουν στην Αθήνα. Αν μη τι άλλο, είναι κάτι που θα του προσδώσει αίγλη.

Σήμερα το μεσημέρι, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τον επαναπατρισμό του όπως και των υπολοίπων γλυπτών, στην αίθουσα του Παρθενώνα, τη μοναδική που δεν έχει χρησιμοποιήσει έως σήμερα. Θεωρεί βέβαιο πως το γεγονός θα επισκιάσει κάθε άλλο μέχρι να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και έτσι θα σταματήσουν τα παράπονα των βουλευτών του.

Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν όταν θα πρέπει να περάσουν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι προτάσεις για τις ανταποδοτικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο. Αναμένεται σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που μόνο κακιές κουβέντες έχει για το Μουσείο Ακρόπολης.