18 Απριλίου 2017

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ! Το Κίνημα κατά των ομοφυλοφίλων στηρίζει τον Φιγιόν -Σάλος στη Γαλλία

Όποιος δεν θέλει τους ομοφυλόφιλους δεν σημαίνει ότι είναι και κομμουνιστής ή νεοναζί

Σάλος ξέσπασε στη Γαλλία το τριήμερο του Πάσχα, μετά την επίσημη ανακοίνωση του κινήματος «Sens Commun» («Κοινή Λογική») ότι θα στηρίξει για πρόεδρο τον υποψήφιο της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

Η σχέση του Φιγιόν με το Κίνημα είναι γνωστή από καιρό, αφού σε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις μέλη του κινήματος και η εκπρόσωπος Τύπου Madeleine Bazin de Jessey κάθονταν στις πρώτες θέσεις.


Ο σάλος προκλήθηκε γιατί ο Φιγιόν, μιλώντας την Κυριακή 16 Απριλίου, δήλωσε ότι μέλη του Κινήματος Κοινή Λογική θα γίνουν υπουργοί στην κυβέρνησή του, αν κερδίσει τις εκλογές.
«Το Κίνημα Κοινή Λογική αποτελείται από άνδρες και γυναίκες που είναι περήφανοι για τη χώρα τους, έχουν δεσμούς με τις παραδόσεις τους και τους σέβομαι πάρα πολύ», δήλωσε ο Φιγιόν στο Forum Radio J.

Το Κίνημα Κοινή Λογική γεννήθηκε την άνοιξη του 2013, όταν χιλιάδες συντηρητικοί Γάλλοι βγήκαν στο δρόμο διαδηλώνοντας εναντίον του σχεδίου νόμου για την νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων το οποίο είχε προτείνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ. Το Κίνημα αποτελεί πλέον τμήμα του Δεξιού κόμματος της Γαλλίας «Οι Ρεπουμπλικανοί», υποψήφιος του οποίου είναι ο Φρανσουά Φιγιόν, και δηλώνει ότι έχει πάνω από 10.000 μέλη.


Το σύνθημα του Κινήματος είναι «η οικογένεια, κορωνίδα της κοινωνίας μας» και αναφέρει ότι «η αλληλοσυμπλήρωση του άνδρα και της γυναίκας είναι η απαραίτητη βάση για την λειτουργία της κοινωνίας». Επίσης, αρνείται την εμπορευματοποίηση του σώματος της γυναίκας ενώ τάσσεται εναντίον της παρένθετης μητέρας και της ιατρικά υποβοηθούμενης γονιμοποίησης.
Ωστόσο, το εν λόγω υπερ-συντηρητικό κίνημα δεν έχει μόνο συμπάθειες στην γαλλική Δεξιά. Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του Κινήματος Κοινή Λογική στην κυβέρνηση, όπως ο πρώην υπουργός Γεωργίας Dominique Bussereau, ο οποίος έγραψε στο Twitter:


[Η άφιξη του Κοινή Λογική στο εσωτερικό του κόμματός μας ήταν ένα πταίσμα, η παρουσία του σε μια κυβέρνηση θα είναι ένα λάθος].

Το Κίνημα Κοινή Λογική είχε στηρίξει τον Φιγιόν ήδη από τις εσωκομματικές εκλογές, αφού θεωρείται ο πιο συντηρητικός υποψήφιος στα θέματα οικογένειας και θρησκείας.


Το εν λόγω Κίνημα θέριεψε τον Απρίλιο του 2013, όταν η Γαλλία έγινε η 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις επί έναν ολόκληρο χρόνο, σε όλη τη Γαλλία, κυρίως από φανατικούς Καθολικούς.
Πολλά από τα μέλη του Κινήματος Κοινή Λογική μπήκαν στη συνέχεια υποψήφιοι της Δεξιάς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.


Το εν λόγω πολιτικό Κίνημα δεν ασχολείται, ωστόσο, μόνο με τα θέματα ομοφυλοφίλων: έχει άποψη για τον ρόλο του κράτους ή για την διεθνή πολιτική. Ο πρόεδρος του Κινήματος Christophe Billan, το εξηγούσε στο περιοδικό Famille Chrétienne [«Χριστιανική Οικογένεια»], τον Σεπτέμβριο του 2016:


«Με ρεαλιστικό τρόπο, στο πρόγραμμά του, ο Φρανσουά Φιγιόν περιγράφει πώς πρέπει να είναι ένα Κράτος, πρέπει να είναι μυώδες και όχι παχύσαρκο. Πρέπει να είναι ένα Κράτος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά θέματα γιατί αυτός είναι ο ρόλος του. Το Κίνημα Κοινή Λογική είναι επίσης πολύ ευαισθητοποιημένο στην επιθυμία του Φρανσουά Φιγιόν να θέσει τέλος στην υποταγή της Γαλλίας απέναντι στις ΗΠΑ. Σύμμαχοι, αλλά όχι υποτακτικοί, και πρέπει να ισορροπήσουμε με την Ρωσία».

Πολλές από τις προ-συγκεντρώσεις του Κινήματος στις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον του γάμου των ομοφυλοφίλων έγιναν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Και ένα μέρος από τα χρήματα των εγγραφών των μελών του Κινήματος πήγαν στα ταμεία του κόμματος. Ενα μέρος αυτών των χρημάτων χρησίμευσε για να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.


Ο Φιγιόν φαίνεται ο ιδανικός υποψήφιος για το υπερ-συντηρητικό Κίνημα Κοινή Λογική. Οχι μόνο είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, αλλά τάσσεται και κατά της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους. Και όταν ξέσπασαν σκάνδαλα με τις αργομισθίες της συζύγου του Φιγιόν πολλοά στελέχη της Δεξιάς απομακρύνθηκαν από κοντά του, το Κίνημα Κοινή Λογική δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Αντίθετα, στη χειρότερη στιγμή για τον Φιγιόν, ο πρόεδρος του Κινήματος Christophe Billan είχε δηλώσει στο CNews ότι θα κινητοποιούσε «το σύνολο των μελών» για να διοργανώσει την εκδήλωση στο Τροκαντερό, στις 5 Μαρτίου, στην οποία ο υποψήφιος είχε κάνει μια επίδειξη δύναμης έναντι των επικριτών του.

Οι ακτιβιστές του Κινήματος έχουν ξυρισμένο κεφάλι και χτυπούν τατουάζ την παραδοσιακή οικογένεια: