18 Απριλίου 2017

Κινεζικά και ρωσικά σκάφη ακολουθούν την αμερικανική αρμάδα που πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα

Τα Γιαπωνέζικα ΜΜΕ αναφέρουν πως το Πεκίνο και η Μόσχα θα παρατάξουν κατασκοπευτικά σκάφη ώστε να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της αρμάδας των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται υπό την ηγεσία του Carl Vinson.


Το Πεκίνο ζήτησε από την Μόσχα να συνεργαστούν ώστε να αποτρέψουν την διαφαινόμενη κρίση που πάει να προκύψει από τις επαναλαμβανόμενες ασκήσεις πυρηνικών όπλων που κάνει η χώρα της Βόρειας Κορέας.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε στην περιοχή ένα στόλο υπό την ηγεσία του Carl Vinson ως σημάδι προειδοποίησης στην απολυταρχική κυβέρνηση σχετικά με τα προγράμματα χημικών όπλων που πραγματοποιεί και αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια.

Η Βόρεια Κορέα έχει αψηφήσει επανειλημμένως τις οικονομικές κυρώσεις και την διεθνής πίεση που έχει δεχθεί σχετικά με το πυρηνικό της εργοστάσιο.

Μάλιστα, μέσα στο 2016 η χώρα πραγματοποίησε δύο τεστ πυρηνικών μηχανισμών και άλλο ένα κατά το 2017, ενώ έχει καταστήσει σαφές πως θα δώσει «απαντήσεις χωρίς έλεος» στις όποιες προκλήσεις δεχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ με την σειρά του περιέγραψε τον στόλο του ως «αρμάδα» και δήλωσε πως τα υποβρύχια που έχει στείλει είναι «πολύ πιο δυνατά από τα πολεμικά σκάφη».

Η Γιαπωνέζικη εφημερίδα Yomiuri Shimbun δήλωσε πως «πολλαπλές πηγές» από την κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσαν ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν αποστείλει σκάφη για να ακολουθήσουν την αρμάδα του Carl Vinson.

Γενικότερα θεωρείται πως η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να συγκρατήσει τις ορέξεις της Βόρειας Κορέας αλλά ως σήμερα έχει αρνηθεί να το κάνει καθώς θέλει να αποτρέψει πιθανή κατάρρευση του καθεστώτος, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της.

Τους τελευταίους μήνες έχει επιδείξει σημάδια θέλησης να βοηθήσει την διεθνής κοινότητα να αναγκάσουν την Βόρεια Κορέα να κατευνάσει τα πνεύματα- τον Φεβρουάριο απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές άνθρακα από την χώρα και την περασμένη εβδομάδα έστειλε 150.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, ΗR McMaster δήλωσε πως «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές», ακόμα και αυτή της στρατιωτικής επέμβασης.

Το Πεκίνο έχει καλέσει και τις δύο χώρες να αποφύγουν την «μη αναστρέψιμη πορεία» προς τον πόλεμο και προειδοποίησε πως μια σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει «ανά πάσα στιγμή».

Ο Wang Yi, Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, είπε: «Αν κάποιος πόλεμος συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση όπου όλοι θα βγουν χαμένοι και κανείς κερδισμένος. Δεν είναι αυτός που θα επιβάλλει την πιο σκληρή ρητορική ή που θα υψώσει ψηλότερα την γροθιά του αυτός που θα νικήσει».