18 Απριλίου 2017

Πρόωρες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία στις 8 Ιουνίου

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου ανήγγειλε με έκτακτο διάγγελμά της έξω από την Downing Street η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May.

«Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου», είπε χαρακτηριστικά.


Εξηγώντας την απόφασή της, ανέφερε ότι τη στιγμή που ανέλαβε χρέη πρωθυπουργίας, η χώρα της χρειαζόταν σταθερότητα. Συνέχισε τονίζοντας ότι κατάφερε να φέρει τη σταθερότητα αυτή, ενώ προέβει παράλληλα στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γυρισμός ως προς το Brexit, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψω στους αντιπάλους μου να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, η Theresa May εξήγησε ότι επιθυμεί τη λαϊκή νομιμοποίηση σχετικά με τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στη συνέχεια για τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ. «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας», ανέφερε και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή ηγεσία».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τόνισε ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο, ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν καθυστέρηση τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δήλωσε η May, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

«Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό», δήλωσε.

Όπως ανέφερε στο διάγγελμα το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή τους στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των 2/3 από το Κοινοβούλιο.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Jeremy Corbyn λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Theresa May να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η May χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.