16 Απριλίου 2017

Βραζιλία: Κατασκευαστική εταιρεία έδωσε 3,3 δισ. για δωροδοκίες μέσα σε μια δεκαετία

Η Odebrecht, η κατασκευαστική εταιρεία η οποία βρίσκεται στην καρδιά του κολοσσιαίων διαστάσεων σκανδάλου διαφθοράς στη Βραζιλία, κατέβαλε συνολικά περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για δωροδοκίες μέσα σε εννιά χρόνια ως το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε μια κατάθεση την οποία επικαλέστηκαν χθες βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Μέσω ενός τμήματος που ιδρύθηκε ακριβώς για να δωροδοκεί πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς και άλλους ώστε να εξασφαλίζονται δημόσιες συμβάσεις, η Οντεμπρέχτ έδωσε έως και 730 εκατ. δολάρια το 2012 και το 2013, τις δύο χρονιές κατά τις οποίες τα ποσά που δαπανήθηκαν γι' αυτό έφθασαν στην κορύφωσή τους, σύμφωνα με ένα φύλλο εργασίας που έδωσε ένα πρώην στέλεχος της εταιρείας στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της ομολογίας του.

Το ποσό των 3,3 δισεκ. δολαρίων και τα ποσά που δίνονταν κάθε χρόνο, όπως αποκαλύπτονται από αυτό το φύλλο εργασίας, δημοσιεύθηκαν χθες από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, του ομίλου μέσων ενημέρωσης Globo, και την εφημερίδα Estado de São Paulo.

Δεν ήταν διαθέσιμο κάποιο στέλεχος της Οντεμπρέχτ για να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Μια σωρεία ομολογιών, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ένα μέλος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, φωτίζει την έκταση και τον τρόπο που η Οντεμπρέχτ—ως πρότινος η πιο επιτυχημένη κατασκευαστική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής—πλήρωνε συστηματικά κυβερνητικά στελέχη στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις.

Οι καταθέσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς ο δικαστής, ο Έντισον Φακίν, ενέκρινε την έναρξη ερευνών σε βάρος οκτώ κυβερνητικών υπουργών, 12 κυβερνητών Πολιτειών και δεκάδων μελών του ομοσπονδιακού Κογκρέσου που φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο, που ήλθε στο φως πριν από τρία χρόνια, με αφορμή την έρευνα για μια δωροδοκία στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petroleo Brasileiro, ή Petrobras.

Η Οντεμπρέχτ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της οποίας οδηγήθηκε στη φυλακή το 2015, διαπραγματεύθηκε πέρυσι με τις βραζιλιάνικες διωκτικές αρχές μια ευρεία συμφωνία, βάσει της οποίας έδωσαν καταθέσεις 8ο στελέχη και εργαζόμενοί της.

Μαζί με μια θυγατρική της εξάλλου η Οντεμπρέχτ συμφώνησε πέρυσι να καταβάλει 3,5 δισεκ. δολάρια στις αμερικανικές και ελβετικές αρχές για να κλείσουν οι διεθνείς έρευνες που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Εξάλλου χθες η Estado de São Paulo έγραψε πως ερευνάται εάν οι δωροδοκίες που η εταιρεία αναγνωρίζει πως έκανε στο εξωτερικό παραβίασαν τον νόμο της Βραζιλίας. Η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχθεί πως δωροδόκησε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς στο Μεξικό, στον Ισημερινό, στο Περού, στην Ανγκόλα και αλλού.