20 Μαρτίου 2017

«Πιστοί» στον Ερντογάν οι παίκτες του τουρκικού Survivor!

Σε γειτονική παραλία από εκείνη των Ελλήνων παιχτών, στον Αγιο Δομίνικο, γίνονται τα γυρίσματα με τους Τούρκους αστέρες του δημοφιλούς ριάλιτι - Η προπαγάνδα υπέρ του Τούρκου προέδρου έφτασε ως εκεί καθώς ο παραγωγός είναι προσωπικός φίλος τουO Αγιος Δομίνικος φαίνεται πως ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, αφού στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής γυρίζονται ταυτόχρονα αυτό το διάστημα η ελληνική και η τουρκική βερσιόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Survivor», με κοινό παραγωγό τον προσωπικό φίλο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ατζούν Ιλίτζαλι, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει τηλεοπτικό σταθμό στη χώρα μας.

Στη γειτονική Τουρκία το «Survivor» διανύει την 11η τηλεοπτική περίοδό του, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια προβάλλεται από το TV8 του ισχυρού καναλάρχη, που είναι και παρουσιαστής του. Ο κ. Ατζούν Ιλίτζαλι έγινε γνωστός στην Ελλάδα όταν συναντήθηκε με τον κ. Αλέξη Τσίπρα -στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2015- εκφράζοντάς του το ενδιαφέρον του για επιχειρηματική εισβολή στην ελληνική αγορά και απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού. Στο πλαίσιο αυτό ίδρυσε την Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια κίνηση εκ μέρους του για εξασφάλιση κάποιας τηλεοπτικής άδειας. Ωστόσο, η εταιρεία του συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, κανάλι στο οποίο προβάλλονται οι ελληνικές εκδόσεις του τάλεντ σόου «The Voice» και φυσικά το «Survivor», τα δικαιώματα των οποίων για Τουρκία και Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ο κ. Ιλίτζαλι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός αγόρασε και τα δύο παιχνίδια αντί 10 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά σε κάθε σεζόν γιατί οι συμβάσεις με την Aucun Medya είναι τριετείς.

Από το 2004 η εν λόγω εταιρεία έχει εξασφαλίσει δικαιώματα δημοφιλών αμερικανικών -κυρίως- ριάλιτι και τάλεντ σόου για εγχώρια προβολή. Παραγωγές όπως αυτές των «Survivor», «Got Talent», «The Voice», «Deal or No Deal», «Dancing with the Stars» κ.ά. χτύπησαν κόκκινο στην τηλεθέαση καθιστώντας την εταιρεία του κ. Ιλίτζαλι από τις σημαντικότερες και κερδοφόρες στην Τουρκία.

Η δημοφιλής DJ Μπερνά Οζτούρκ με πτυχίο Κοινωνιολογίας παίρνει μέρος στο ριάλιτι



«Ο φίλος μου ο Ταγίπ»

Ο 48χρονος καναλάρχης, παραγωγός και παρουσιαστής δεν κρύβει άλλωστε τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον κ. Ερντογάν, τον οποίο αποκαλεί με το μικρό του όνομα και μπορεί να συνομιλήσει απευθείας μαζί του στο κινητό του τηλέφωνο οποιαδήποτε στιγμή -προνόμιο που λίγοι επιχειρηματίες έχουν στην Τουρκία.

Ο ίδιος έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 16 Απριλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο επιχειρείται να καθιερωθεί προεδρικό σύστημα που θα επιτρέψει στον κ. Ερντογάν να μονοπωλήσει την εξουσία μέχρι το 2029. «Αγαπώ τον Ερντογάν διότι πιστεύω ότι είναι το σωστό όνομα για να κυβερνηθεί σωστά αυτή η χώρα. Και το λέω αυτό επειδή ξέρω πώς ήταν τη δεκαετία του 1980 και του 1990», δήλωσε σε μια συνέντευξή του, διαψεύδοντας ότι πίσω από το κανάλι του κρύβεται η οικογένεια Ερντογάν και επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο καθημερινά δελτία ειδήσεων και εκπομπές του TV8 προπαγανδίζουν ανοιχτά υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να καταστεί ο κ. Ερντογάν… Σουλτάνος.
Κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2014 στη χώρα, ο κ. Ερντογάν δεν αρνήθηκε την πρόσκληση του επιχειρηματία να συμμετάσχει σε ποδοσφαιρικό αγώνα VIP προσωπικοτήτων για τα εγκαίνια του νέου σταδίου Fatih Terim στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα όταν ο κ. Ιλίτζαλι σκόραρε, ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο τον συνεχάρη θερμά, αλλά τον φίλησε και στο μάγουλο μπροστά στις κάμερες. Ετσι η συγκεκριμένη φωτογραφία έγινε viral και σχολιάστηκε ποικιλότροπα στα social media.

Εως το 2013 το TV8 κρατούσε σχετικά ουδέτερη στάση απέναντι στον κ. Ερτογάν καυτηριάζοντας πολλές φορές τα κακώς κείμενα. Οταν ο σταθμός πέρασε στα χέρια του κ. Ιλίτζαλι άλλαξαν τα λογότυπα και τα χρώματα του σταθμού και απολύθηκαν δημοσιογράφοι που παλαιότερα είχαν ασκήσει κριτική στον Τούρκο πρόεδρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, όλοι οι συμμετέχοντες στο τουρκικό «Survivor» -VIP και μη φιλτραρίστηκαν πριν την επιλογή τους, ακόμη και για τα… πολιτικά τους φρονήματα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο έκτροπο στη διάρκεια των γυρισμάτων που θα μπορούσε να σκιάσει το προφίλ του Τούρκου πρόεδρου.

Το «Survivor» μάλιστα είναι το αγαπημένο του ριάλιτι, το οποίο περιλαμβάνεται μόνιμα στο πρόγραμμα του TV8.
Τα τελευταία χρόνια το κανάλι έχει πετύχει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, κυρίως στην prime time ζώνη, ξεπερνώντας και το 20%, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα τηλεοπτικά δίκτυα στην Τουρκία.
Η περιουσία του κ. Ιλίτζαλι ξεπερνάει τα 100 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ διαθέτει και ιδιωτικό αεροσκάφος, ένα 10θέσιο Challenger 300, το οποίο ενίοτε -ως επιχειρηματικό μυαλό που είναι- νοικιάζει και σε άλλους επιχειρηματίες. Στον όμιλο Acun Medya συμπεριλαμβάνονται επίσης ένα e-shop με ρούχα και ένα lifestyle ενημερωτικό site.

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι δεν κρύβει ότι ο Ερντογάν είναι... καλός του φίλος


Τουρκικό «Survivor» για 11η περίοδο
Η τουρκική έκδοση του «Survivor» προβλήθηκε για πρώτη φορά στο KANAL D το 2005, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτή Αχμέντ Ουτλού. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε, μετά από ψηφοφορία κριτικής επιτροπής και κοινού, ο ηθοποιός Ουγκούρ Πετκάς, ο οποίος έλαβε ως βραβείο 150.000 τουρκικές λίρες. Η συμμετοχή του Πετκάς στο «Survivor» τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή, με αποτέλεσμα να υπογράψει συμβόλαια συμμετοχής σε γνωστές σαπουνόπερες, (τελευταία συμμετοχή του στο «Επικίνδυνοι δρόμοι») και κινηματογραφικές ταινίες («Η κοιλάδα των λύκων», που θεωρείται από τις πλέον ακριβές παραγωγές στην Τουρκία).

Η δεύτερη σεζόν του τουρκικού «Survivor» ήταν ταυτόχρονα η τρίτη της ελληνικής έκδοσης, ενώ για πρώτη φορά Ελληνες και Τούρκοι συμμετείχαν από κοινού στο παιχνίδι, με μία ελληνική και μία τουρκική ομάδα αντίστοιχα. Η ιδέα της συμπαραγωγής ανήκε στον κ. Ιλίτζαλι, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα του δημοφιλούς αμερικανικού ριάλιτι, αναλαμβάνοντας για πρώτη φορά τον ρόλο του παρουσιαστή μαζί με τον Ελληνα ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ο «ελληνοτουρκικός» ανταγωνισμός προβλήθηκε ταυτόχρονα στο MEGA και στο KANAL D σε 27 επεισόδια. Στον τελικό τα μηχανάκια της AGB χτύπησαν κόκκινο στην Ελλάδα, με το ποσοστό να φτάνει το 42% και την αγωνία για τον νικητή να κορυφώνεται ανάμεσα στους δύο φιναλίστ, τον Ελληνα Ιφικράτη Ζαχαριάδη και τον Τούρκο «σοφό» του παιχνιδιού Ντεριά Ντουρμουσλάν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2011 οδηγώντας τη μηχανή μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε, την οποία είχε αγοράσει με το χρηματικό έπαθλο των 250.000 ευρώ που κέρδισε στο παιχνίδι.

Η τουρκική έκδοση του «Survivor» επαναλήφθηκε και το 2007. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής η διεύθυνση του KANAL D το έβαλε στον πάγο για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2010 που προβλήθηκε εκ νέου -πάλι με παραγωγό και παρουσιαστή τον κ. Ιλίτζαλι- και συνεχίζει έως σήμερα. Συνολικά το τουρκικό «Survivor» μετράει 11 τηλεοπτικές περιόδους σε σχέση με τις πέντε στην ελληνική τηλεόραση.

Ο ποδοσφαιριστής Ιλχάν Μανσίζ μετά τα γήπεδα βρίσκεται στην παραλία του νησιού


Ηθοποιοί, πυγμάχοι, μοντέλα κ.ά.
Το τουρκικό «Survivor» γυρίζεται αυτή την περίοδο στον Αγιο Δομίνικο, σε… διαφορετική όμως παραλία. Μπορεί οι παίκτες και οι τεχνικοί των δύο χωρών να μην έχουν μεταξύ τους καμία επικοινωνία, ωστόσο ο Τούρκος καναλάρχης και παρουσιαστής επισκέπτεται το ελληνικό στρατόπεδο του ριάλιτι για αναμνηστικές selfies με τον Σάκη Τανιμανίδη και τους Ελληνες παίκτες. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Ιλίτζαλι ανέβασε σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Στην Τουρκία το «Survivor» χτυπάει υψηλές τηλεθεάσεις και οι περιπέτειες-ίντριγκες των παικτών του αποτελούν αγαπημένο θέμα στις καθημερινές εκπομπές. Οπως συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα. Η ομάδα των VIP αποτελείται από αθλητές, ηθοποιούς, μοντέλα, τραγουδιστές, ακόμη και επαγγελματίες δύτες. Ηδη από τους 13 επώνυμους Τούρκους αποχώρησαν τέσσερις και όπως φαίνεται ο αγώνας για τον τελικό νικητή θα είναι σκληρός.
Η ομάδα των VIP αποτελείται από τους εξής παίκτες:

■ Αντέμ Κιλιτσί, τον γνωστό πυγμάχο που έχει εκπροσωπήσει την Τουρκία σε πολλά τουρνουά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας το 2004 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο.
■ Μπερνά Οζτούρκ, τη δημοφιλή DJ με πτυχίο Κοινωνιολογίας, της οποίας αγαπημένα αθλήματα είναι η ιστιοπλοΐα και το χάντμπολ.
■ Φατίχ Χουρκάν, τον μηχανικό που τον κέρδισαν το μόντελινγκ και η τηλεόραση και συμμετείχε σε πολλές δημοφιλείς τουρκικές σαπουνόπερες.
■ Φουρκάν Κιζιλάι, τον τραγουδιστή και ηθοποιό αρκετών τουρκικών σαπουνόπερων. Μάλιστα ο ίδιος το 2009 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Do you love», το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία.
■ Ιλχάν Μανσίζ, τον παίκτη που ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Γερμανία και συνέχισε στην Μπεσίκτας με την ιαπωνική Βίσελ Κόμπε και τη Χέρτα Βερολίνου.
■ Πινάρ Σάκα, την αθλήτρια στίβου στα 100, 200 και 400 μέτρα με διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς αγώνες, μεταξύ των οποίων στους Μεσογειακούς στην Ισπανία όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.
■ Σαμπριέ Σενγκιούλ, τη διάσημη Τουρκάλα μποξέρ που ασχολήθηκε με το kick boxing έπειτα από προτροπή του προπονητή της, πετυχαίνοντας να διακριθεί εντός και εκτός συνόρων.
■ Σεντά Ντεμίρ, με γαλλικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, την οποία κέρδισε η υποκριτική και σήμερα είναι γνωστή ηθοποιός στην Τουρκία.
■ Σεντάτ Καπουρτού, αυτού που αν και του άρεσε η μουσική, παρ’ όλα αυτά επέλεξε το ποδόσφαιρο, στο οποίο έκανε καριέρα.
■ Σεμά Απάκ, την αθλήτρια στίβου στο έπταθλο και στα 400 μέτρα εμπόδια, με πολλές διακρίσεις, μία εκ των οποίων το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
■ Σερχάτ Ακίμ, τον αστέρα ποδοσφαίρου της Φενέρμπαχτσε και της εθνικής ομάδας, με επιτυχημένο πέρασμα από τη Γερμανία, την Κολονία και την Αντερλεχτ.
■ Σαχίκα Ερτσουμεν, την πτυχιούχο Διατροφολογίας που ένα πρόβλημα υγείας, και συγκεκριμένα το άσθμα που αντιμετώπιζε από μικρή ηλικία, την έφερε κοντά στη θάλασσα και τις καταδύσεις όπου σήμερα είναι πρωταθλήτρια.
■ Ταρίκ Μενγκούζ, τον εκκεντρικό συνθέτη πολλών γνωστών επιτυχιών που αλλάζει συνεχώς το στυλ του και θέλει πάντα να εντυπωσιάζει.

Η Σαμπριέ Σενγκιούλ είναι διάσημη Τουρκάλα μποξέρ που ασχολήθηκε με το kick boxing


Παναγιώτης Σαββίδης, Kατερίνα Φάκα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ