20 Μαρτίου 2017

Θρίαμβος ανάλογος της Αλαμάνας στο Eurogroup-Δεν τόλμησαν να κοιτάξουν στα μάτια τον Τσακαλώτο οι Ευρωπαίοι-Δεν έχει μούτρα να επιστρέψει η τρόικα και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες-Χάνουν και το ορόσημο Απριλίου οι αλαζόνες δανειστές

Το Eurogroup τελείωσε χωρίς να βγει λευκός καπνός. Ετσι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες ενώ δεν είναι καν δεδομένο ότι θα κλείσουν όλα στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.
Για μια ακόμη φορά, δεν υπήρξε γεφύρωμα του χάσματος Αθήνας-δανειστών με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη εφικτή η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν επί... βελγικού εδάφους. Ετσι, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης, όπως και οι εκπρόσωποι των θεσμών (και το ΔΝΤ), όπως διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι θα μετάσχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Οπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν υπήρξε συμφωνία και πλέον παραπέμπει την διευθέτηση του ζητήματος συνολικά, αρχικά στο Eurogroup της 7ης Απριλίου και κατόπιν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε γιατί οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, αρκέστηκε να απαντήσει: «Η επιλογή μας ήταν να το κάνουμε αυτό στις Βρυξέλλες» επαναλαμβάνοντας: «Εχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα, εργασιακά, συντάξεις και κάποια φορολογικά. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα μεγάλα ζητήματα και μετά να δούμε τα υπόλοιπα.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Μας ενημέρωσαν οι θεσμοί. Εχει γίνει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη ζητήματα-κλειδιά σε εκκρεμότητα».

Οπως ανακοίνωσε δε, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Ντάισελμπλουμ, «δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά».

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε από όλους ήταν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

Ντάισελμπλουμ: Αν συμφωνήσετε στα φορολογικά, εργασιακά, συντάξεις, θα δούμε και το χρέος
Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθει θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε: «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Οταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα».

Ερωτηθείς εάν έχει η Ελλάδα την πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επικεφαλής της ευρωομάδας απάντησε: «Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης


Μοσκοβισί: Απομένουν ερωτήματα για συντάξεις - εργασιακά
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί αρκέστηκε να πει ότι έγιναν «χρήσιμες» συζητήσεις και ξεκαθάρισαν τα επόμενα στάδια. «Απομένουν ερωτήματα» είπε για συντάξεις και εργασιακά.

Ως προς την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι έγινε πρόοδος.

«Ολες οι πλευρές τόνισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που θα είναι επιζήμιες για την εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη που χρειάζεται τόσο η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί προσθέτοντας με έμφαση: «Πρέπει να τελειώσουμε το γρηγορότερο».

Οσο για το χρονοδιάγραμμα ήταν διπλωματικά... ασαφής: «Επιβεβαιώνω ότι όπως πάντα είμαι δεσμευμένος για λύση. Αν επισπεύσουμε τις προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε σε κατάληξη το συντομότερο».

Πρόσθεσε δε πως η ανάκαμψη πρέπει να βασιστεί σε εμπιστοσύνη.


Ρέγκλινγκ:Σημαντικές εκκρεμότητες ακόμη
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι έγινε μεν «καλή πρόοδος από την τελευταία συνάντησή μας» ωστόσο πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικός αριθμός ζητημάτων δεν έχει λυθεί ακόμη».

Προειδοποίησε δε ότι η καθυστέρηση «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην εμπιστοσύνη» και πως «γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε και να να κλείσουμε πολύ πριν από τον Ιούλιο (που είναι η επόμενη δόση της Ελλάδος) την αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί η οικονομία»

Ναυάγιο και στο μίνι-Eurogroup
Νωρίτερα, υπήρξε χάσμα και στο μίνι-Eurogroup καθώς οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου και ιδίως ζητούν εγγυήσεις και υποχωρήσεις στο θέμα των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Η κυρίως συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ήταν σύντομη, όπως προδιέγραψε και ο Βόλγκαγκ Σόιμπλε.

Τσακαλώτος: Θα μείνουμε εδώ για ουσιαστική πρόοδο
Στη συνάντηση που προηγήθηκε το Eurogroup διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχουμε κάνει και διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Μετά την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για αυτό θα μείνουμε εδώ εγώ, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει. Βασικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Οπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.


«Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτό για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία ένα πακέτο μέτρο που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Εurogroup στις 7 Απριλίου. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο και μετά να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της άνοιξης για να μπορούμε να βάλουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.


Γιατί η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες και όχι την Αθήνα

Επί βελγικού και όχι επί ελληνικού εδάφους θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Αυτό αποφασίστηκε στο Eurogroup, καθώς οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Αντιθέτως, θα μείνει στις Βρυξέλλες το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, για την επίσπευση των συζητήσεων.

Χρειάστηκε να ερωτηθεί δύο φορές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για αυτή την απόφαση για να δώσει τελικά μία εξήγηση. «Η επιλογή μας ήταν αυτές οι συζητήσεις να γίνουν στις Βρυξέλλες», απάντησε αρχικά ο επικεφαλής του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οταν ρωτήθηκε για δεύτερη φορά γιατί οι συζητήσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, έδωσε κάποια εξήγηση.

«Ο βασικός λόγος που οι αποστολές (σ.σ. των Θεσμών) πηγαίνουν στις πρωτεύουσες των χωρών είναι για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να μιλήσουν με κόσμο. Αυτή η δουλειά σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Πλέον, οι βασικές επιλογές στα μεγάλα ζητήματα δεν απαιτούν στοιχεία και τεχνικές αναλύσεις, αλλά διαπραγματεύσεις και αυτό θα γίνει εδώ, στις Βρυξέλλες, τις επόμενες ημέρες και στο κατάλληλο επίπεδο», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός διευκρίνισε ακόμη ότι ο ίδιος δεν θα εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα γίνουν, όπως είπε ανάμεσα στους Θεσμούς και την ελληνική πλευρά, στην οποία θα είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και οι υπουργοί.

Μαξίμου: Μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές...

Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου αρκούνταν να σχολιάσουν: «Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Υπάρχει η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Υπενθυμίζεται πως τρία είναι τα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- που παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.