19 Μαρτίου 2017

Ο Τραμπ «δεν άκουσε» την ερώτηση της Μέρκελ για τη χειραψία -Η απάντηση του Λ. Οίκου

Ήταν το στιγμιότυπο που σχολιάστηκε όσο κανένα άλλο απ’ όλη τη συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον αμερικανό πρόεδρο.

Η Άνγκελα Μέρκελ κάθεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, οι φωτογράφοι ζητούν χειραψία, η καγκελάριος τον ρωτά αν θέλει να δώσουν τα χέρια – αλλά εκείνος δεν αντιδρά. Η Μέρκελ κοιτάζει αμήχανη με μια γκριμάτσα που λέει: «καλά, αν δεν θέλεις...»

«Βροχή» τα πρωτοσέλιδα σ’ ολόκληρο τον κόσμο για τη σκηνή. Πολλοί αρθρογράφοι, σχολιαστές, πολιτικοί παρατηρητές είναι πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ εσκεμμένα σνόμπαρε τη Μέρκελ κι αγνόησε την ερώτησή της για τη χειραψία. Αλλά ο Λευκός Οίκος έχει διαφορετική γνώμη. «Δεν νομίζω ότι άκουσε την ερώτηση», είπε ο Σον Σπάισερ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Πρόκειται για παρεξήγηση.

Η δήλωση του Σπάισερ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, είναι μια ένδειξη ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως αποτυχημένη γνωριμία η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τη Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ομοβροντία φραστικών πυρών όχι μόνον από τα διεθνή, αλλά και από τα ΜΜΕ της πατρίδας του. «Απολύτως αναιδή» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ο αθρογράφος των New York Times, Ρότζερ Κοέν. «Γελοιοποιήθηκε», είπε ο παρουσιαστής του NBC Τζο Σκάρμπορο, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με τον Τραμπ. Αλλά και πολλά άλλα media επεσήμαναν την ψυχρή ατμόσφαιρα της συνάντησης κι επέκριναν τον Πρόεδρο για τη συμπεριφορά του έναντι της καγκελαρίου.

Πάντως ο Τραμπ έσπευσε το Σάββατο να διαψεύσει τα περί ψυχρότητας επιμένοντας μέσω Twitter ότι είχε μια «ΥΠΕΡΟΧΗ» συνάντηση με τη Μέρκελ.