31 Μαρτίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ Βενεζουέλα: Διεθνείς αντιδράσεις για το πραξικόπημα Μαδούρο-Απέσυρε τον Πρέσβη του το Περού

Κλιμακώνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να αναλάβει τις εξουσίες του κοινοβουλίου και να στερήσει από τους βουλευτές την ασυλία τους.


Κράτη της Λατινικής Αμερικής αλλά και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών επιτίθενται στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρ, κατηγορώντας τον για «πραξικόπημα», ενώ η Ουάσιγκτον καταγγέλλει «πισωγύρισμα για τη δημοκρατία» μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία όξυνε την κρίση στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα, η οποία είχε ξεκινήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2015 και τη νίκη της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο, από τη Βραζιλία ως την Κολομβία ή τη Χιλή, οι καταδίκες για αυτό το «πλήγμα στη συνταγματική τάξη» ή το «πραξικόπημα» συνεχίζουν να φθάνουν, ενώ το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια «συμμαχία της δεξιάς της περιοχής» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες, ενώ το Περού απέσυρε τον Πρέσβη του από το Καράκας.