31 Μαρτίου 2017

Ο τσακωμός που οδήγησε στο «ναυάγιο» κι η χλιαρή διάψευση του Μαξίμου

Σε διάψευση των πληροφοριών ότι η εμπλοκή στο Euroworking Group της Πέμπτης που οδήγησε στο να μην υπάρξει απόφαση για επιστροφή από Δευτέρα της Τρόικας οφείλεται σε διαφωνία Τσακαλώτου-Τσίπρα για το θέμα των συντάξεων προχώρησαν κυβερνητικοί κύκλοι.


Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «τα περί προσυμφώνου Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί μπλόκου του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε μέσα στην εβδομάδα επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς με την οποία ζητούσε – κατόπιν επιθυμίας του Αλέξη Τσίπρα – να αλλάξει το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα και να διαμηνυθεί προς την πλευρά των θεσμών ότι η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπή των συντάξεων πριν από το 2020.

Ενώ οι Ευρωπαίοι ήταν θετικοί σε αυτό το αίτημα, το Δ.Ν.Τ. επέμεινε στο πλαίσιο που υπήρχε για την σταδιακή περικοπή των συντάξεων από το 2019 και την ολοκλήρωση της περικοπής το 2020.

Αυτή η κίνηση κατά πληροφορίες ήταν που προκάλεσε την σκλήρυνση της στάσης των εκπροσώπων του ΔΝΤ στα εργασιακά που τελικά φαίνεται ότι οδήγησε στο να μην υπάρξει συμφωνία στο Euroworking Group.

Ο τσακωμός Τσίπρα-Τσακαλώτου τίναξε στον αέρα την αξιολόγηση!
Η χθεσινοβραδινή εμπλοκή στην διαρπαγμάτευση, που ουσιαστικά τίναξε στον αέρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προέκυψε από τον άγριο τσακωμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάψει ένα προσύμφωνο με τους δανειστές για το χρονοδιάγραμμα και τις περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», ο πρωθυπουργός έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και έτσι ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να στείλει επιστολή στους θεσμούς και να ζητήσει να αλλάξουν όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά για εξοικονόμηση 1% στο ΑΕΠ από τις περικοπές των συντάξεων από το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θεώρησε πολύ «εχθρική ενέργεια» την αθέτηση αυτής της παραμέτρου της προσυμφωνίας, με αποτέλεσμα να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού και να ζητήσει ξανά να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών διαπιστώθηκε ότι το κλίμα της συμφωνίας έχει στραβώσει.

Στην πραγματικότητα, το Μαξίμου παρενέβη «μπλοκάροντας» τη συμφωνία Τσακαλώτου και προσπαθώντας να διεκδικήσει «κάτι παραπάνω στα εργασιακά» με παρασκηνιακές επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν προέκυψε, και ενώ η επιστροφή της τρόικας εθεωρείτο δεδομένη, τελικά ναυάγησε.

Ετσι, παρά την αρχική αισιοδοξία στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group (ΕWG) ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε.

Η συνεδρίαση του EWG κατάληξε σε ναυάγιο και από τις Βρυξέλλες μεταδόθηκε κλίμα πισωγυρίσματος. Κυβερνητικές πηγές, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, έλεγαν στα «Νέα» πως θεσμοί και Αθήνα δεν «τα έσπασαν», αλλά ότι ξεμακραίνει το σενάριο λύσης στις 7 Απριλίου.

Και αυτό γιατί το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα παρά μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τους όρους που θέτει το Ταμείο.

Εμπόδιο στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να ήταν οι περικοπές στις συντάξεις, καθώς οι εταίροι -και κυρίως το ΔΝΤ- επιθυμούν πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει είτε μικρότερες μειώσεις, είτε πλήρη κατάργηση σε δύο δόσεις.

Επιπλέον, η Αθήνα ανέβασε τους τόνους στα εργασιακά, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ανατροπή των αλλαγών που έχουν συμφωνηθεί με τα προηγούμενα μνημόνια.