20 Μαρτίου 2017

Μέρκελ: Νέο "άκυρο" στον Ερντογάν!Μέρκελ: Νέο `άκυρο` στον Ερντογάν!

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα την Άγκυρα ότι θα απαγορεύσει σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να επισκέπτονται την χώρα της προκειμένου να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες φραστικές επιθέσεις εναντίον της από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η γερμανική κυβέρνηση «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να «επανεξετάσει τις άδειες» που έχει εκδώσει έως σήμερα για τη συμμετοχή Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Αννόβερο (βόρεια), μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Χθες Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί πρακτικών που παραπέμπουν στους ναζιστές, στον απόηχο της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του στη Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι.

«Προσέφυγες τη συγκεκριμένη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

Η Άγγελα Μέρκελ αποκάλυψε επίσης ενώπιον του Τύπου το περιεχόμενο ενός εγγράφου που πρόσφατα διαβιβάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση στις τουρκικές αρχές και αφορά τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων του κυβερνώντος κόμματος AKP, οι οποίες έλαβαν το πράσινο φως των γερμανικών αρχών.

Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται η προειδοποίηση ότι «η συμμετοχή των Τούρκων πολιτικών αξιωματούχων» σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία «δεν είναι δυνατή παρά μόνο με σεβασμό των αρχών του θεμελιώδους Νόμου» της Γερμανίας, του Συντάγματος της χώρας, τόνισε η ίδια.

«Σε αντίθετη περίπτωση (…) η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, περιλαμβανομένης της επανεξέτασης των αδειών (των συγκεντρώσεων) που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο» συμπλήρωσε η Μέρκελ.

«Το υπενθυμίζω προκειμένου να ξεκαθαρίσω πως αυτό το σημείο ισχύει πάντα» υπογράμμισε η καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι «οι συγκρίσεις με τον ναζισμό πρέπει να σταματήσουν».

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν σταματήσει και εμείς δεν θα ανεχθούμε (τη ρήση) ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι όλα τα ταμπού καταρρίπτονται χωρίς σεβασμό προς την οδύνη που βίωσαν όσοι καταδιώχθηκαν και δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού» είπε η Άγγελα Μέρκελ.