31 Μαρτίου 2017

Πέτσας: 12 δισεκ. το κόστος της διαπραγμάτευσης στην οικονομία

Σε 12 δισεκ. ευρώ συνολικά ανέρχεται το κόστος στην πραγματική οικονομία από τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής Στέλιος Πέτσας.


Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, «αν είχε κλείσει η αξιολόγηση Οκτώβριο ή Νοέμβριο θα είχαμε εκταμιεύσει τη δόση των 6,1 δισεκ. ευρώ και θα είχαμε γλιτώσει την τρομερή έλλειψη ρευστότητας που οδήγησε σε νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 0,3 δισεκ. ευρώ τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το 2017 ανάπτυξη 1,6% στην καλύτερη περίπτωση με αρχική πρόβλεψη 2,7% του ΑΕΠ.

«Αλλά 2 δισεκ. χαμένα… Aυτή η αβεβαιότητα οδηγεί σε εκροή καταθέσεων 2,3 δισεκ. και αύξηση κόκκινων δανείων κατά 1 δισεκ ευρώ… 12 δισεκ. συνολικά το κόστος της καθυστέρησης, και η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί» τόνισε.

Το στέλεχος της ΝΔ πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά στάση πληρωμών ύψους 800 με 900 εκατ. κάθε μήνα στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, οπότε θα πρέπει να πληρώσει στην ΕΚΤ τοκοχρεολύσια ύψους 7,2 δισ. τον Ιούλιο

«Πιστεύω ότι η συμφωνία θα κλείσει, ελπίζω να υπάρξει συμφωνία έως τις 21- 22 Μαΐου» δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον κ. Τσακαλώτο και τον αδειάζει για ακόμα φόρα όπως με την ‘’13η σύνταξη’’».


Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/342930/stelios-petsas-12-disek-to-kostos-tis-diapragmateusis-stin-oikonomia-/