21 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΡΕ ΑΣΧΕΤΕ! ΑΝ ΦΥΓΟΥΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΛΕΕΙ! Ντράγκι: Αν μια χώρα φύγει από το ευρώ πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει τις οφειλές της

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη

Εάν οποιαδήποτε χώρα βγει από την ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.  
Όπως σχολιάζει το Reuters, το σχόλιο Ντράγκι αποτελεί μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη, και έγινε στο πλαίσιο επιστολής σε δύο ιταλούς ευρωβουλευτές.

«Αν μια χώρα επρόκειτο να εγκαταλείψει το ευρωσύστημα, θα πρέπει να διευθετηθούν πλήρως οι αξιώσεις ή υποχρεώσεις της κεντρικής της τράπεζα προς την ΕΚΤ», ανέφερε ο Ντράγκι.  

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύστημα διακρατικών συναλλαγών Target2, τον Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρνητικό ισοζύγιο -εκκρεμότητες δηλαδή- ύψους 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει ο Σκάι. Η Ιταλία έχει το χειρότερο ισοζύγιο στην ευρωζώνη, με έλλειμμα 358,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο πλεόνασμα απολαμβάνει η Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή τράπεζα Bundesbank έχει συσσωρεύσει θετικό ισοζύγιο 754,1 δισ. ευρώ στο Target2. Πηγή: www.lifo.gr