19 Οκτωβρίου 2016

ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ, ΟΧΙ ΑΣΤΕΙΑ! Βίντεο - ντοκούμεντο! Η στιγμή της αποφυλάκισης πρώην υπουργού μετά το τέλος της Χούντας [pics, vid]

[Όλοι τους άγρια βασανισμένοι... ένας έχει μάλιστα και μια γρατζουνιά! Πως άντεξαν οι ήρωες τόσα βασανιστήρια; Εννοείται πως όλοι τους έγιναν βουλευτές αφού έκαναν καλό μάρκετινγκ της αντίστασης]

Το βίντεο, έχει δημοσιευτεί από το Associated Press τον Ιούλιο του 2015. Πρόκειται για τη στιγμή της αποφυλάκισης στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, την 1η Αυγούστου του 1974, μια εβδομάδα αφού ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα.
Μεταξύ των αποφυλακισθέντων και η μετέπειτα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, την οποία μπορείτε να δείτε στο βίντεο σε ηλικία 20 ετών. Είχε συλληφθεί μερικούς μήνες πριν και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1974 κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.




Οι υπόλοιποι που βλέπετε στο βίντεο είναι οι:

Γρηγόρης Φαράκος: Είχε συλληφθεί ως υπεύθυνος του κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ που βρισκόταν στην Ελλάδα το 1968 και έμεινε στη φυλακή ως το τέλος της δικτατορίας. Αργότερα και συγκεκριμένα το 1989 έγινε γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1991. Πέθανε το 2007.



Κώστας Κάππος: Το 1974 συλλαμβάνεται και βασανίζεται από το ΕΑΤ-ΕΣΑ (το σημάδι στο πρόσωπό του άλλωστε είναι εμφανές και στο βίντεο). Υπήρξε ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην δίκη των βασανιστών της χούντας. Από το 1974 ως το 1989 εκλεγόταν ανελλιπώς βουλευτής με το ΚΚΕ. Πέθανε το 2005.



Δημήτρης Γόντικας: Στέλεχος της ΚΝΕ τότε συνελήφθη και εκείνος τον Φεβρουάριο του 1974. Βασανίστηκε από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Παραμένει μέχρι σήμερα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.



Αντώνης Αμπατιέλος: Πρόκειται για θρύλο του ελληνικού ναυτεργατικού κινήματος. Με σπουδαία δράση κατά τον Β' ΠΠ, έφτασε στην Ελλάδα ως στέλεχος του ΚΚΕ το 1973 για να συληφθεί λίγο αργότερα και να αφεθεί μονάχα με το τέλος της δικτατορίας. Είχε άλλωστε περάσει άλλα 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες από το 1947 ως το 1963. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ το 1981, ενώ πέθανε το 1995. Ανιψιός του είναι μάλιστα, ο σημερινός γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.



(διακρίνεται δεξιά του Μίκη Θεοδωράκη στην ορκωμοσία, ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: mikistheodorakis.gr)

Στο βίντεο του Associated Press, φαίνεται και η Αγγελική Σωτήρη, που είχε συλληφθεί ως στέλεχος τότε της Συντακτικής Επιτροπής της “Πανσπουδαστικής”. Το όνομά της τα επόμενα χρόνια, δεν ακούστηκε όσο των υπολοίπων στην κεντρική πολιτική σκηνή, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει μέχρι και σήμερα ενεργή στο μαζικό κίνημα.

Επιμέλεια: Αντώνης Αναστασόπουλος
newsit.gr