27 Οκτωβρίου 2016

Ψ@ΛΙΑ! ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος, άκυρος ο διαγωνισμός, δεν κλείνουν τα κανάλια-Έξαλλο το Μαξίμου απειλεί με νέο νόμο, χαράτσια και μαύρο

Με ψήφους 14 έναντι 11- Τελικά επικράτησε η σκληρή γραμμή και  δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή- Ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ - Χρειάστηκαν δύο διαλείμματα στη συνεδρίαση για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα

Κατέπεσε, από τη διευρυμένη  Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως αντισυνταγματικός ο  νόμος Παππά με τον οποίο παρακάμφθηκε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Μετά από μια σκληρή νομική μάχη που κράτησε πάνω από 5:30 ώρες η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 πως ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Η απόφαση αιφνιδίασε διότι όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο, ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο  νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία  (14 έναντι 11),  αντισυνταγματικός.
Οι  25 αντιπρόεδροι και  σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη,  μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν  ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Κατά την σημερινή διάσκεψη επικράτησε ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 5:30 ώρες που διήρκεσε η επίμαχη διάσκεψη έγιναν δύο διαλείμματα προκειμένου να  αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα, ενώ κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων είχαν δημιουργηθεί πηγαδάκια.

Η πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΣτΕ και προτάθηκε  από αντιπρόεδρο, προέβλεπε  την  ενεργοποίηση του άρθρου 50 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 που αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε μέσα σε 6 μήνες  να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να αποφασίσει για το εάν η διαδικασία που τηρήθηκε για την  έκδοση  των τεσσάρων αδειών των  τηλεοπτικών σταθμών είναι ή όχι σύννομη ή αν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα τα οποία επιδέχονται θεραπείας (βελτιώσεων, κ.λπ.).

Και στην συνέχεια, η πρόταση αυτή που δεν πέρασε και δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, προέβλεπε ότι θα επανέλθει και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη σύνθεση να κρίνει οριστικά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Φυσικά αφού ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι δικαστές δεν προχώρησαν να εξετάσουν το ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, τόνισε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως «:Δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική».


Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου  τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά  δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης στο ΣτΕ

Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της, διά στόματος της Ολγας Γεροβασίλη, η κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά».

«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται από την κυβέρνηση και από τον λαό, που της έδωσε την πλειοψηφία στη βουλή για να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να βάλει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής».

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί, συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη. «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. Στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μία περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς 4 πολύ πλούσιων επιχειρηματιών».

Σχέδιο νόμου τη Δευτέρα στη Βουλή

Η σημερινή απόφαση οδηγεί τη χώρα οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, τόνισε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Αυτό όμως δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση στέλνει σχέδιο νόμου.

«Θα προβλέπει την έκδοση έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας σταθμών μέχρι να χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση τον νόμο 4319 του 2015».

«Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη με αρχές και κανόνες ισονομίας στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε πολιτικά και ηθικά ανεκτή. Η δωρεάν χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Για να εκπέμψουν τα κανάλια πρέπει να πληρώσουν για βεβαίωση προσωρινής άδειας

«Μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας», διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

«Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση υποδομές και πρόγραμμα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας -Να γίνουν εκλογές

Την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών ζητά η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Οπως προαναγγέλλει μέσω ανακοίνωσής του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο ''νόμος Παππά'' αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας. Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο ''νόμος Παππά'' ανήκει πια στο παρελθόν», αναφέρει η ΝΔ και προσθέτει:

«Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε».

«Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε», τονίζει.

«H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Ποτάμι: Να παραιτηθεί ο Νίκος Παππάς -Να απολογηθεί ο Τσίπρας

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου των τηλεοπτικών αδειών, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του ζητά την παραίτηση του Νίκου Παππά.

Παράλληλα, ζητά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απολογηθεί για τον νόμου που έφερε, αναγνωρίζοντας το λάθος του.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν ''SIRIZATV''», αναφέρει σε ανακοίνωσή του τοκόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και προσθέτει:

«Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Λοβέρδος: Να παραιτηθεί ο Νίκος Παππάς -Συναίνεση για το ΕΣΡ 

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππα ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.