24 Οκτωβρίου 2016

Ο κεκλιμένος ουρανοξύστης του Σαν Φρανσίσκο -Γέρνει και βυθίζεται [βίντεο]

Η Πάμελα Μπάτερι παρατήρησε κάτι περίεργο πριν από 6 χρόνια, παίζοντας γκολφ, στο διαμέρισμά της στον 57ο όροφο του πολυτελούς Millennium Tower. Το μπαλάκι πήγαινε διαρκώς προς μία συγκεκριμένη γωνία στο σαλόνι της.

Αυτό ήταν όμως μόνο το πρώτο από τα ανησυχητικά σημάδια που προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους αυτού του ουρανοξύστη. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει γνωστός ως ο... κεκλιμένος πύργος του Σαν Φρανσίσκο. Το γεγονός ότι γέρνει δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς βυθίζεται κιόλας.

Οι μηχανικοί που κλήθηκαν να κάνουν μία αξιολόγηση του προβλήματος, κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν σημάδια ότι αυτό πρόκειται να σταματήσει άμεσα, σύμφωνα με το Associated Press. Με αυτά τα δεδομένα, η 76χρονη Μπάτερι, όπως και άλλοι κάτοικοι των 419 διαμερισμάτων του ουρανοξύστη αναρωτιούνται πλέον αν είναι ασφαλές να ζουν εκεί.

Η κατασκευή του Millennium Tower ολοκληρώθηκε πριν από 7 χρόνια και μέχρι στιγμής έχει βυθιστεί κατά 16 ίντσες (περίπου 40 εκατοστά). Ομως, αυτό δεν γίνεται εξίσου και στις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κλίση 2 ιντσών (5,08 εκ.) στη βάση του κτιρίου και περίπου 6 ιντσών (15,24 εκ.) στην κορυφή. Κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό στη σεισμογενή ζώνη στην οποία βρίσκεται.

Ολα αυτά σε ένα πανάκριβο κτίριο, που όταν άνοιξε τα διαμερίσματά του ξεπούλησαν, με τα ρετιρέ να διατίθενται για 10 εκατ. δολάρια. Εχει πισίνα, σπα, σινεμά, εστιατόριο, wine bar, ενώ το υπόγειο πάρκινγκ- όπου είναι εμφανή πλέον τα προβλήματα με αρκετές ρωγμές- είναι γεμάτο Porsche και Lamborghini.

Το αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, τόσο οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες όσο και ο κατασκευαστής του κτιρίου γνώριζαν ότι ο ουρανοξύστης βυθιζόταν, περισσότερο από το αναμενόμενο, πριν καν εγκαινιαστεί στα τέλη του 2009, αλλά κανείς δεν ενημέρωσε τον κόσμο. Πλέον, αξιωματούχοι της πόλης, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κατασκευαστές και πολιτικοί αντιδικούν για το ποιος φέρι ευθύνη. Ομως, το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο.

«Πότε θα σταματήσει το κτίριο να βυθίζεται», ρωτά ο Τζέρι Ντόντσον, δικηγόρος και μηχανικός ο οποίος πλήρωσε 2,1 εκατ. δολάρια το 2009 για να αγοράσει διαμέρισμα στον 42ο όροφο του ουρανοξύστη. «Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν έχει μπορέσει να μας το πει», συμπληρώνει, μιλώντας στο Associated Press.

Στο πεζοδρόμιο έξω από τον Millennium Tower, μηχανικοί άρχισαν να εργάζονται από τον προηγούμενο μήνα για να διαπιστώσουν γιατί συνεχίσει να βυθίζεται το κτίριο κι αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί αυτό. Ομως, αυτή η διαδικασία αναμένεται να πάρει αρκετούς μήνες. Ο επικεφαλής, Πατ Σάιρς, δηλώνει ότι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα το κτίριο μπορεί να βυθιστεί 24-31 ίντσες (61-78,7 εκατ.) συνολικά. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος.


iefimerida.gr