31 Αυγούστου 2016

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΑΝΑΝΣΤΑΣΗ! Την καθαίρεση της Ρουσέφ αποφάσισε η Γερουσία [εικόνες]

Σε ειδική συνεδρίαση του σώματος, οι γερουσιαστές της Βραζιλίας αποφάσισαν την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ από το αξίωμά της, σε μια ψηφοφορία που αποτέλεσε την κορύφωση της διαδικασίας παραπομπής της.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ της καθαίρεσης της Ρουσέφ ψήφισαν 61 γερουσιαστές, ενώ εναντίον της καθαίρεσης της τάχθηκαν 20 γερουσιαστές.

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος σε μια πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν εννέα μήνες και οδήγησε την πολιτική ζωή της χώρας σε παράλυση, με την προσωρινή παύση των καθηκόντων της Ρουσέφ και την προσωρινή αντικατάσταση της από τον Συντηρητικό Μισέλ Τεμέρ.


Υπό τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, τα μέλη της Γερουσίας άκουσαν για τελευταία φορά τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, προτού εκφράσουν με ψήφο τη θέση τους.

Οι κατήγοροι της πρώην πλέον προέδρου της Βραζιλίας, υποστήριξαν ότι η Ρουσέφ είχε αλλοιώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, ενώ είχε υπογράψει κρατικές δαπάνες, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, όπως και απαιτούν οι κανόνες της χώρας.


Η Ρουσέφ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι δεν διέπραξε κάποιο αδίκημα και ότι η μόνη της έγνοια ήταν το συμφέρον του λαού της Βραζιλίας, ενώ κατηγορεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και τις ελίτ της χώρας για «πραξικόπημα».

Με περισσότερους όμως από τα δύο τρίτα των γερουσιαστών (επί συνόλου 81) να μην πείθονται απο τις εξηγήσεις της και να την κρίνουν ένοχη για την παραποίηση των στοιχείων που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα και για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, η Ρουσέφ απώλεσε τελικά το αξίωμα της.


Ο Αντιπρόεδρος Τέμερ, που εκτελούσε μέχρι σήμερα χρέη προσωρινού προέδρου, θα ορκιστεί και επισήμως νέος πρόεδρος, θέση που θα διατηρήσει μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2018.

Η εξέλιξη αυτή τερματίζει τη 13χρονη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής από το αριστερό Εργατικό Κόμμα και την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Βραζιλίας που εξελέγη στη θέση αυτή το 2010, έπειτα και άπο την αποχώρηση του Ντα Σίλβα.


Η πολιτική και οικονομική ζωή της Βραζιλίας ωστόσο θα παραμείνει ταραχώδης, καθώς η χώρα πλήττεται απο τη χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει βιώσει απο το 1930 και απο το ξέσπασμα του σκανδάλου «Lava Jato» και τις καταγγελίες για διαφθορά στην κρατική πετρελαική εταιρεία «Petrobras», στα οποία φέρονται να εμπλέκονται δεκάδες πολιτικοί και αξιωματούχοι