27 Ιουνίου 2016

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ;) - ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ… ΕΝΔΕΚΑΔΑ- Οι νέοι παίκτες της ενημέρωσης στο γήπεδο της κεντροδεξιάς

[Φυσικά καποιες από τις σελίδες που αναφέρονται δεν στηρίζουν ΝΔ όπως εμείς εδώ αλλά πρόκειται για λαμόγια ή κρυφοδημοσιογράφους που στηρίζουν αυτούς που τους πληρώνουν... ονόματα δε λέμε αλλά καταλαβαίνετε όλοι ποιοι είναι]

Στον ωκεανό των ελληνικών ιστοσελίδων δεν χρειάζεσαι πυξίδα για να καταλάβεις ως υποψιασμένος παρατηρητής ποιος πρόσκειται πού. Ειδησεογραφία, ανάλυση, κουτσομπολιό, life style ή θεματικές ιστοσελίδες τραβούν λίγη από την προσοχή μας ή και μας παρασύρουν σε «ταξίδια άλλα».

Με προσανατολισμό προς την Κεντροδεξιά πολλές είναι οι ηλεκτρονικές προσπάθειες και όχι αμελητέες εκείνες που εστιάζουν στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ως ξεχωριστά εγχειρήματα και όχι εντός των ευρέως διαδεδομένων portals. Κατ’ επέκταση, από τα κατ’ εκτίμηση ποσοστά επισκεψιμότητας κάθε ιστοσελίδας προκύπτουν τα αντίστοιχα συμπεράσματα για το παραταξιακό πολιτικό χρηματιστήριο του κεντροδεξιού χώρου.

Και επειδή το καλοκαίρι μας άρχισε με Euro και Copa America, οι έντεκα «γαλάζιες» ιστοσελίδες βρίσκουν τον δικό τους χώρο μέσα στο… γήπεδο του ελληνικού Διαδικτύου.

Αντιμνημονιακά «αυτογκόλ»

Προσπάθησε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία, όντας μια αντιμνημονιακή ιστοσελίδα, όσο ο Πάνος Καμμένος κινείτο σε αυτόν τον χώρο. Από τότε όμως που ο σημερινός υπουργός Αμυνας μπήκε στην κυβέρνηση η «Ολυμπία» άρχισε τα μπλονζόν, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις νέες θέσεις των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους, χωρίς να αποφύγει μερικά αυτογκόλ. Πολλές φορές οι «βουτιές» στη γωνία της εστίας συνεπιφέρουν κινδύνους τραυματισμού, που αποτυπώνονται σε σκαμπανεβάσματα επισκεψιμότητας, ωστόσο η διατήρηση σε υψηλές θέσεις προτίμησης των αναγνωστών δίνει την αίσθηση καλής φυσικής κατάστασης του «πορτιέρο». Για τα γκολ που τρώει, όμως, παραπονείται ότι όλο φταίνε οι μπροστινοί του…

Κράτησε τη θέση παρά τις ήττες

Συνήθως συγκλίνουν προς το Κέντρο, χωρίς να εγκαταλείπουν τη θέση τους στο… γήπεδο. Τα «Υστερόγραφα» ξεκίνησαν από άτομο που κινείται στον φιλικό προς την Ντόρα Μπακογιάννη χώρο, επενδύουν στην κομματική ειδησεογραφία, και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αφού δοκίμασαν να προωθήσουν μια πιθανή υποψηφιότητα Δένδια, κατέληξαν στη στήριξη του Β. Μεϊμαράκη. Η ήττα του εκλεκτού της ιστοσελίδας στις γαλάζιες κάλπες του Ιανουαρίου έχει ως συνέπεια την ελαφρά, αλλά σταθερή πτώση της επισκεψιμότητάς της. Η ιστοσελίδα δεν «τσίμπησε» αναγνώστες ούτε τις ημέρες του συνεδρίου.

Αγαπημένο των «σαμαρικών»

Σταθερός, αν και εσχάτως προβλέψιμος παίκτης, που κρατά γερά άμυνα. Το «antinews» αποτελεί τη φωνή των πιστών υποστηρικτών του Αντ. Σαμαρά. Ασκεί συχνά αυστηρή κριτική στον Κ. Καραμανλή, ενώ στο στόχαστρό του βρίσκεται και η Ντόρα Μπακογιάννη. Εως τώρα έχει περιοριστεί σε μικρής έντασης κριτική στον Κ. Μητσοτάκη. Δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Βασίλη Ζήση, προκειμένου να υποστηρίξει την επιλογή Σαμαρά το 2009. Η ανοχή που δείχνει τον τελευταίο καιρό στην ηγεσία Μητσοτάκη έχει ενοχλήσει πολλούς σκληρούς σαμαρικούς κι έχει αποτυπωθεί στην επισκεψιμότητά του.

Μπήκε προσεκτικά ο ρούκι της ομάδας

Είναι ίσως το πιο πρόσφατο διαδικτυακό παιδί της Κεντροδεξιάς, καθώς έχει ζωή μόλις λίγων εβδομάδων και δοκιμάζεται στην πρώτη ομάδα. Υπάρχει διασύνδεση, όχι όμως ταύτιση του «politically» με το think tank Ρεύμα, που δημιούργησαν ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς με τον πρώην περιφερειάρχη και ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα. Η ιστοσελίδα δίνει έμφαση στην τεκμηριωμένη αρθρογραφία αποφεύγοντας την εμπλοκή της με την παραπολιτική. Αποστολή της οι «ζυγισμένες» μπαλιές στους επιθετικούς και η συνεργασία με τους αμυντικούς για ανάσχεση των αντιπάλων.

Παίζει καλά στα εντός έδρας

Θα ήθελε να φοράει τη φανέλα με το «7» και να παίζει δεξιά, όμως, ο «Νεοδημοκράτης» δέχεται να πάει λίγο αριστερά. Κλασική παραταξιακή ιστοσελίδα, που αναρτά ειδήσεις γενικού περιεχομένου, αλλά εκείνες με νεοδημοκρατικό ενδιαφέρον καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της. Δεν ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος και προτιμά να παραμένει σταθερή πηγή ειδησεογραφικού περιεχομένου, που ενδιαφέρει έναν νεοδημοκράτη. Γι’ αυτό και η επισκεψιμότητά της ανεβαίνει σε περιόδους που έχουν ενδιαφέρον για τη ΝΔ, ενώ υποχωρεί σε περιόδους που δεν υπάρχουν μείζονα γεγονότα.

Σκοράρει σε… υψηλούς τόνους

Σκοπός του «Φωνακλά» είναι το γκολ. Συνήθως φωνάζει σε υψηλούς τόνους για πράγματα που βρίσκει ενοχλητικά, ακόμα και για όσα αφορούν στα εσωτερικά της Συγγρού. Δεν τον ενοχλεί τίποτα από τα πεπραγμένα Μεϊμαράκη, την εκλογή του οποίου στήριξε με ένταση. Παλαιότερα είχε κρατήσει θετική στάση στο εγχείρημα του Χρήστου Ζώη, με την ίδρυση του κόμματος Νέα Μέρα. Διαθέτει εσωτερική πληροφόρηση από τη Συγγρού, αφού επανειλημμένως έχει αναφερθεί σε θέματα που αφορούν σε καθυστερήσεις μισθών των υπαλλήλων της ΝΔ ή σε άλλα θέματα που συζητούνται πίσω από τα κλειστά γραφεία.

Κριτική από τα… δυτικά προάστια

Σταθερος στα καθήκοντά του στο δεξί μέρος της άμυνας, ο «Επιδέξιος Ψάλτης» είναι φτιαγμένος από ένα παλαιό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ με έδρα τα δυτικά προάστια. Η πολιτική του κατεύθυνση είναι κατά κανόνα παραταξιακή, ωστόσο δεν διστάζει πολλές φορές να ασκήσει κριτική σε πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας. Το μπλογκ έχει γενικά μια σταθερή διαδικτυακή πελατεία, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις στην κυκλοφορία του στις… λεωφόρους του Ιντερνετ. Με τις παρεμβάσεις του «κλείνει περάσματα» των αντίπαλων επιθετικών.

Νεοφιλελεύθερα… τάκλιν και βαριές υπογραφές στην άμυνα

Το κέντρο της κεντροδεξιάς άμυνας θωρακίζεται από τη μια με το σαμαρικό «Antinews» κι από την άλλη με το «Liberal». Το τελευταίο πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια του γνωστού για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του δημοσιογράφου Θανάση Μαυρίδη, επαγγελματικά στημένη με διαφημιστική υποστήριξη από στέλεχος του περιβάλλοντος Σαμαρά που εσχάτως φαίνεται ότι υιοθέτησε την ίδια ιδεολογία. Πολλές βαριές υπογραφές με πρωτότυπο περιεχόμενο, που αποτυπώνεται και στην υψηλή επισκεψιμότητά του.

Ποντάρει στις αναμνήσεις του «οπαδού»

Η «Ρηγίλλης 18» θέλει να θυμίζει το παρελθόν της Κεντροδεξιάς και να παίζει μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Ο προπονητής λογικά δεν περιμένει πολλές πρωτοβουλίες, παρά μόνο την αυταπάρνηση μέσα στον «αγωνιστικό χώρο». Η ιστοσελίδα ποντάρει στις αναμνήσεις του αναγνώστη κι έχει «βαρύνει» τελευταία, με αποτέλεσμα ο προπονητής να σκέφτεται αλλαγή. Στην εσωκομματική κούρσα στοιχήθηκε πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Με πεσμένη απόδοση…

Η ομάδα, προφανώς, είναι ενισχυμένη στη δεξιά πλευρά. Γι’ αυτό το δεξί χαφ μπορεί να καλύπτει τις όποιες αδυναμίες του με αλληλοκάλυψη από τους συμπαίκτες του. Το «New Republic» δημιουργήθηκε από τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Εκεί αρθρογραφούν στελέχη του κύκλου του. Η ιστοσελίδα επενδύει κυρίως στην ανάλυση παρά στο κυνήγι της είδησης, ωστόσο οι αναρτήσεις της πρόσφατα δεν είναι συχνές, πράγμα που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν υφίστανται οι λόγοι δημιουργίας της σελίδας. Αν συνεχίσει έτσι, ο προπονητής ίσως σκεφτεί αλλαγή.

Φουλ επίθεση στην κυβέρνηση

Το όνομά του τα λέει όλα. Παίζει δυνατά, επιθετικά και καλύπτει το δεξί μέρος της επίθεσης. Το «Δεξί Εξτρέμ» κυρίως αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. Οι παράπλευρες βολές εναντίον της Νέας Δημοκρατίας εντάσσονται στην «καλόπιστη κριτική» ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει πιο αποτελεσματική. Στο πλαίσιο αυτό δεν λείπουν και οι «βαριές εκφράσεις» του τύπου «η Νέα Δημοκρατία κοιμάται…» κ.λπ. Το μπλογκ διακρίνεται για τους επιτυχημένους τίτλους των αναρτήσεών του, ακόμα και για ειδήσεις κοινής λήψης. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να κινείται κοντά στις θέσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, με αποστολή να ταλαιπωρεί τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ
19-06-2016
ethnos.gr