23 Ιανουαρίου 2016

Οι επτά μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα

Από το «σούπερ-ηφαίστειο» στον πυρηνικό χειμώνα και στην έκρηξη των ακτίνων Γ - Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κίνδυνο 

Δυσοίωνο είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας επτά ακραίων απειλών.
Κι όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «How It Works», είναι πιθανό να δούμε στο μέλλον να γίνονται πραγματικότητα σενάρια που έχει δει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τονίζουν πως η «αποκάλυψη» δεν είναι μακριά!

Ποιες είναι αυτές οι καταστροφικές απειλές;

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό, Η Γη θα μπορούσε να χτυπηθεί από έναν αστεροειδή ή να πληγεί από μια φονική πανδημία η οποία θα αφανίσει τον ανθρώπινο πληθυσμό σε λίγες μόνο ημέρες.

Το «σούπερ-ηφαίστειο»Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα υπάρξει μια τεράστια έκρηξη ενός «σούπερ-ηφαιστείου».

Οι εκρήξεις των «σούπερ-ηφαιστείων» αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή -μετά το χτύπημα από αστεροειδή- που μπορούν να προκαλέσουν κατακλυσμιαία καταστροφή στη Γη, ενώ η τελευταία έκρηξη πιστεύεται ότι είχε συμβεί πριν από περίπου 27.000 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία.

Τα «σούπερ-ηφαίστεια» μπορούν να ανατινάξουν πάνω από 240 μίλια υλικού στον αέρα και μαι έκρηξη τους θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην εμφάνιση των παγετώνων.



Πυρηνικός χειμώνας

Μια άλλη τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα φαίνεται πως είναι ο... πυρηνικός χειμώνας.

Οι πυρηνικές βόμβες μπορούν να αφανίσουν ολόκληρες πόλεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα σύννεφα τέφρας που θα έφταναν στην στρατόσφαιρα θα μπορούσαν να εμποδίσουν το 99% του ηλιακού φωτός που φτάνει στη Γη με τραγικές συνέπειες. Δεν θα μπορούσε να γίνει πλέον φωτοσύνθεση, σταδιακά δεν θα είχαμε τα τρόφιμα, ενώ η θερμοκρασία στη Γη θα έπεφτε κατακόρυφα.





Σύγκρουση με αστεροειδή

Σε περίπτωση σύγκρουσης με έναν γιγαντιαίο αστεροειδή, οι συνέπειες στη Γη θα ήταν καταστροφικές.

Κι όμως, η ενέργεια που θα απελευθερώνονταν θα ισοδυναμούσε με 10 βόμβες σαν και αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταστρέφονταν τα πάντα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων.





Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Εάν τα πράγματα στον πλανήτη μας χειροτερέψουν και η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξηθεί επικίνδυνα, η θερμοκρασία θα αυξάνονταν τόσο πολύ, που η διαβίωση στη Γη θα ήταν αδύνατη.





Ο θάνατος του Ήλιου

Ο ήλιος παρέχει την ενέργεια για κάθε ζωντανό οργανισμό στη Γη αλλά, όλα τα όμορφα πράγματα κάποτε τελειώνουν. Όταν τα «καύσιμα» του Ήλιου τελειώσουν, τότε θα τελειώσει και η ζωή πάνω στη Γη.





Έκρηξη ακτίνων Γ

Η επόμενη καταστροφή στη λίστα του περιοδικού είναι η έκρηξη των ακτίνων Γ που αποτελούν κάποιες από τις τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις στο σύμπαν.

Παράγονται από την έκρηξη μεγάλων άστρων και εκπέμπουν εστιασμένες δέσμες της έντονης ακτινοβολίας Γ. Μπορούν να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα έως και πολλές ώρες και να εκλύσουν τόση ενέργεια όση ο ήλιος σε όλη του τη ζωή.

Ένα τέτοιο φαινόμενο θα κατέστρεφε το στρώμα του όζοντος και η ζωή στην επιφάνεια της Γης θα έμενε εκτεθειμένη στην θανατηφόρα υπεριώδη ακτινοβολία.





Μία παγκόσμια πανδημία 

Το ξέσπασμα μιας πανδημίας είναι η έβδομη μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα.

Η ανθρώπινη ιστορία έχει δει πολλά τέτοια ξεσπάσματα κατά το πέρασμα των αιώνων και είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα ξεσπάσει άλλη μία.



Αν και η τεχνολογία σήμερα έχει αναπτυχθεί και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά πολλά θέματα υγείας ωστόσο, η εξάπλωση μιας επικίνδυνης ασθένειας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.