29 Ιουνίου 2015

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΗΣΑΜΕ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ; Τα Σκόπια αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα -Οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα

Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ έλαβε τη Δευτέρα «προληπτικά μέτρα» για να προστατευθεί από την οικονομική αστάθεια που απειλεί τη γειτονική Ελλάδα, ζητώντας από τις τράπεζες της χώρας να αποσύρουν τις καταθέσεις που έχουν στις ελληνικές τράπεζες.

«Αυτά τα μέτρα προστασίας έχουν έναν προσωρινό χαρακτήρα και ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η απειλή μιας πιθανής πολύ πιο σημαντικής εκροής κεφαλαίων της ΠΓΔΜ προς τους βόρειους γείτονές της και θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποδιοργάνωση της ισορροπίας των πληρωμών και της σταθερότητας του δημοσιονομικού συστήματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ (NBRM).

Σύμφωνα δε, με τη γαλλική Le Figaro, που επικαλείται την ανακοίνωση, αυτά τα μέτρα θα είναι σε ισχύ για έξι μήνες.

Η NBRM ζήτησε από τις τράπεζες των Σκοπίων να «αποσύρουν όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια στις τράπεζες σε ελληνικό έδαφος και στα υποκαταστήματά τους σε όλο τον κόσμο».

Σύμφωνα με τη Figaro, «η ΠΓΔΜ είναι η πρώτη όμορη χώρα της Ελλάδος που παίρνει μια συγκεκριμένη και στοχευμένη πρωτοβουλία, με σκοπό την προστασία της απέναντι στη δημοσιονομική αστάθεια που απειλεί την Αθήνα».